ANNONS FRÅN UMEÅ UNIVERSITET

Flervärde ger mervärde

AI återkopplar till sitt logiska ursprung med modellering som väver samman siffror och symboler inom information och process så att teknik och ekonomi kan ses samtidigt i en och samma helhetsbild.

Publicerad Uppdaterad

Flervärd logik öppnar upp för hantering av osäkra tillstånd och vaga prioriteringar. Symboler och värden kopplas samman i olika räkneverk, där modeller inom ekonomi och teknik sammanvävs för bättre enhetlighet.

Plutifikation

– Använd gärna siffror och numeriska värden där de finns, och notera då att man kan räkna annorlunda än bara summera och plutifiera, säger Patrik Eklund.

Data är inte alltid siffror, utan ofta också symboler, och det behövs mer logiska operatorer i räkneverket. Uppdelningen i sant och falskt blir för grov. Man behöver kunna räkna flervärt, och man behöver få anta att något är neutralt, optimistiskt eller pessimistiskt även om datat inte är känt. Samtidigt vill man måla upp affärsscenarier med olika antaganden. Räkneverket kompletteras då också med symbolisk risk- och avvikelseanalys. I den stora bilden om produktionen kan utfallet ha börjat avvika, och trenderna på marknaden börjar byta riktningar av orsaker man försöker förstå. Avvikelser i avvikelser är också viktiga.

– Man måste kunna agera i sådana hybrider av osäkerheter, konstaterar Patrik Eklund.

Grönt stål

Fossilfria stålet är ett bra exempel. Energin finns där. Solen skiner och vindflöjeln rör på sig. Denna energi finns för alla och den tar aldrig slut. Det är omvandlingen till elektricitet som är knepig. Och när elektriciteten finns, så måste den transporteras och användas genast där den behövs. Den kan inte lagras. Den behövs bland annat för produktion av vätgas. Det är ännu knepigare. Vem gör vätgasen idag i stor skala? Den kan lagras. Vätgasen kan användas för att dra ut syre ur järnoxid. Det blir järn och vatten, och sedan får vi grön stålproduktion. När järnmalmen bryts, så måste den förädlas undan för undan. Det är väldigt svårt att lagra något överhuvudtaget i värdekedjan från sol och vind till stålprodukter. Samtidigt behöver aktörer, entreprenörer och affärsområden göra prioriteringar. Umeå universitet medverkar i flera projekt inom detta område, som är av stor betydelse för industrin i hela Norrland.

Teknik och ekonomi

Sol och vind kostar inget. Omvandlingarna på vägen kostar, och produkterna vi får ut i värdekedjan har sina priser. Priserna fluktuerar, ibland turbulent, och finansiella instrumenten bidrar till ytterligare dimensioner bland osäkerhetsfaktorerna. Tekniken kommer att påverka vätgaspriserna, men elpriset kommer sannolikt att påverka det ännu mer. Och opinionen påverkar elmarknaden, där tankesmedjor och räkneverk rör sig hit och dit.

– Tänkaren kan inte alltid räkna, och räknaren kan inte alltid tänka, säger Patrik Eklund.

Annonsinformation

Forskningen inom flervärd logik leds av professor Patrik Eklund vid Umeå universitet, Forkningen utvecklar modeller som möjliggör beräkning och beslut baserade på data som är osäkra och ofta okända. Forskningen utvecklas över ett begreppsligt ramverk för trilogin Tillstånd-Funktion-Åtgärd. Strukturer gror och växer fram, standarder och klassifikationer utnyttjas där de finns. Symboler och värden sammanvävs i räkneverk som kompletterar traditionell numerik. Traditionell analys och statistik blir berikade med matematisk algebra och logik, och vi får ett paradigmskifte från "hur mycket" till "hur".

Läs mer om forskningen här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se