ANNONS FRÅN ELBILSKONFERENSEN

Elbilens roll i stadens utveckling

Hur planerar vi så att elfordon får en naturlig plats i staden? Hur löser vi en allt större efterfrågan på el i stadsmiljö? De här är frågorna som ska diskuteras och debatteras under en fullspäckad dag på Elbilskonferensen.

Publicerad Uppdaterad

Elfordon spås som ett givet alternativ till dagens fordonsflotta och en av lösningarna för att nå våra klimatmål i framtiden. Men samtidigt ställer det frågor och krav på hur anpassningen av stadsmiljöerna ska göras så att inte dessa hämmar elfordonens framfart.

Under Elbilskonferensen diskuteras vad som händer på området för laddinfrastruktur men också hur utvecklingen för elbilar ser ut. Jessica Alenius, vice vd för BilSweden, och Sofia Granfors, e-mobility manager på Volkswagen Sverige kommer berätta om hur de ser på utvecklingen av fordonsflottan. Även laddinfrastrukturen är otroligt viktig för utvecklingen och här kommer bland annat Johanna Lakso, vd för PowerCircle, att berätta om de utmaningar som hon anser att vi står inför.

Men hur gör vi då med all stadsplanering för att kunna ta emot elfordon i staden? Hur ska det bli enkelt att välja elbilen som ett fossilfritt alternativ utan att stadsmiljön blir hämmande? Genom spännande exempel får vi höra mer om hur man tänker i städer både i Sverige och Norge. Hammarby sjöstad är en av pionjärerna i Sverige kring elfordon i bostadsområden och därifrån får vi höra om utvecklingen i detta nya bostadsområde. Oslo var den första staden som under två dagar stängde staden för dieselbilar. Från 2025 planerar norska politiker ett stopp för försäljning av bilar med förbränningsmotorer. Mer än hälften av alla nysålda bilar är laddbara.

Under Elbilskonferensen ges seminarier, diskussioner och föreläsningar om framtidens fordon och hur vi på bästa sätt möter nya behov. Det här är konferensen för dig, i både privat och offentlig sektor, som arbetar eller har intresse av stadsutveckling, samhällsbyggnad, infrastruktur, el- och elnät samt hållbar utveckling. Anmäl dig och läs mer på www.elbilskonferensen.se.

I samband med konferensen finns också en utställning där ett flertal aktörer medverkar och ger besökarna möjlighet att prova olika laddmöjligheter, köra elbil och testa elcykel. I utställningen kan du också möta innovativa aktörer som tar hjälp av digitaliseringen för att hitta nya sätt för hur vi rör oss i framtiden. Vi får höra om delade tjänster, elbilspooler, smarta taxilösningar och digitala app:ar som löser vardagens problem.