ANNONS FRÅN RISE

Digitaliseringens möjligheter

Edig är en kunskapsplattform med syfte att höja digitaliseringskompetensen i svensk industri. I edig kan medarbetare i svenska industriföretag och utbildningsaktörer ta del av både inspiration och fördjupad information.

Publicerad Uppdaterad

– Vill man lära sig mer om industriell digitalisering kan man inte gå till biblioteket och låna en bok. Digitalisering är ett område där det händer grejer hela tiden och vi behöver mer kunskap för att stärka svensk industris konkurrenskraft, säger Johan Bengtsson, teknikutvecklingschef på Göteborgs Tekniska College.

Edig ingår i projektportföljen ”Den smarta digitala fabriken” som är en del av Vinnovas regeringsuppdrag att främja digitalisering av svensk industri. Bakom projektet – som pågår till slutet av 2021 – står forskningsinstitutet RISE, Göteborgs Tekniska College och Chalmers.

Tillsammans har de identifierat tolv ämnesområden inom vilka det finns inspiration att hämta via edig. Det är exempel från verksamheter i många industriföretag samt fördjupad information med resultat från forsknings- och olika utvecklingsprojekt.

– Det finns andra som sprider kunskap om digitalisering, men det som gör edig unikt är att det är neutralt och inte tillhör något varumärke. Vi vill inte sälja någon produkt. Med edig vill vi istället sprida kunskap och inspiration kring relevanta områden inom industrin, som utveckling, drift och förändring av produktion, säger Karin Wilson, forskare på Rise och projektledare för edig.

Edig kan vara ett kompletterande verktyg vid kompetensutveckling för anställda eftersom det är flexibelt och anpassad till mobil. Genom edig kan även utbildningsaktörer sprida kunskap och stödja lärandet om industriell digitalisering.

– Allt innehåll i edig är tillgängligt för alla och när du har registrerat ett konto kan du skapa egna utbildningsmoduler. Du kan sedan anpassa modulen för olika målgrupper på en högre eller lägre teoretisk nivå, säger Karin Wilson och avslutar:

– Genom att skapa egna utbildningsmoduler eller använda andras möjliggör edig strukturerat lärande. Dessutom är edig en flexibel och smidig lösning – besökare på kunskapsplattformen ska snabbt få en överblick över de ämnen de vill lära sig mer om.

Om edig

Edig är en kunskapsplattform som drivs av RISE, Göteborgs Tekniska College och Chalmers. Edig finansieras av Vinnova. Läs mer på: www.edig.nu