ANNONS FRÅN DANSKE BANK

Så höjer du lönen både på jobbet och på bankkontot

När lönen är färdigförhandlad och den första lönechecken landar på kontot finns det mer att göra för att få en hållbar löneutveckling. Det är nu du ska ”förhandla med dig själv”.

Dags för lönelyft? När det gäller din lön finns det flera möjligheter att höja den. När lönen är förhandlad och klar och sitter på bankkontot är det ytterligare några saker du bör se över.

Publicerad Uppdaterad

Men först löneförhandlingen. Danske Bank frågade Pia Bäckström, förhandlare på Sveriges Ingenjörer och här är sju punkter du bör tänka på.

1. Många lever i tron att lönen är något som enbart förhandlas fram av någon annan. Det finns centrala kollektivavtal som vi förhandlar, sedan är det en lokal process och slutligen en individuell förhandling oftast genom enskilda lönesamtal, vid den här tiden på året. Om du tycker att din lön är felaktigt satt är det viktigt att ta reda på fakta och hur marknaden ser ut för att sedan ta med sig detta in i lönesamtalet.

2. Är du osäker om du har rätt lön, börja med att ringa ditt förbund och stäm av med den lönestatistik som finns eller med det lokala facket.

3. Innan du går in till chefen, skriv upp vad du har gjort under året. Först kanske man tänker att ”det har väl varit mitt vanliga jobb och inte något särskilt”. Men det visar sig ofta att det har varit mycket mer, som kan läggas fram som argument för en högre lön.

4. I löneförhandlingen pratar ni om dig och dina prestationer. Att hänvisa till att ”han/hon har ju mer betalt” hjälper sällan. Likaså att försöka argumentera för högre lön för att du behöver pengarna, blanda inte in personliga saker. Håll dig till fakta, försök att föra en dialog ”på vilka grunder är jag värd just det här”.

5. Vilka kriterier har chefen ställt på dig? Det är viktigt att det finns en tydlig kravspecifikation på dina arbetsuppgifter så du har ett mål att relatera till. Ibland är cheferna inte så bra på detta.

6. Hota inte med att byta jobb om du inte är beredd att göra det. Om du är ung och känner att löneutvecklingen inte är vad den borde, då kan det vara läge att se dig om efter nytt. Det behöver inte vara utanför företaget, även intern förflyttning kan ge skjuts åt löneutvecklingen.

7. Det finns annat än lön att förhandla om, extra semesterdagar eller en avsättning till tjänstepension. Kolla din pensionslösning med banken eller pensionsinstitutet innan du går in och löneförhandlar.

När lönen är färdigförhandlad och den första lönechecken landar på kontot finns det mer att göra förutom punkterna ovan för att få en hållbar löneutveckling. Det är nu du ska ”förhandla med dig själv”.

Finns det något du kan göra utöver den pensionslösning du har idag? Här behöver du redan innan mötet med chefen ha en uppfattning om hur din pension ser ut. Det kanske finns utrymme för ytterligare avsättningar om löneförhandlingen varit framgångsrik.

Är du ansluten till ett fackförbund finns det ofta fördelaktiga avtal att ta del av av där förbundet slutit avtal med en bank. Saco och Sveriges Ingenjörer har Danske Bank som samarbetspartner.

Läs mer här!