ANNONS FRÅN LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

Cloudberry Datacenters – unik datacenterforskning i Luleå

Ingen svensk stad förknippas med datacenter lika mycket som Luleå. Därför är det kanske inte heller särskilt konstigt att stadens universitet driver det unika forskningscentret Cloudberry Datacenters, som bland annat har som mål att minska datacenters koldioxidutsläpp.

Publicerad Uppdaterad

För cirka tio år sedan började ordet datacenter dyka upp som ett nytt ord, men få förstod vad det egentligen betydde. Detta stoppade inte Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT) vid Luleå tekniska universitet att börja forska kring datacenter. Idag har verksamheten vuxit till att bli ett nationellt forskningscentrum med en lång rad partners. Projektet stavas Cloudberry Datacenters.

– Många universitet håller på med datacenter och molnlösningar, men vi sticker ut eftersom vi täcker hela kedjan – från mark till moln. Det är ett brett spektrum av frågor vi tittar på och vi arbetar tvärvetenskapligt, vilket gör projektet unikt, säger Michael Nilsson, projektledare för Cloudberry.

– Från mark till moln betyder att vi tittar på hela värdekedjan – allt från byggnadens funktion och blockkedjan till elförsörjning och återvinning av energi, säger Karl Andersson, biträdande professor och verksamhetsledare vid Luleå tekniska universitet.

Läs mer om Cloudberry Datacenters.

Ett mål med forskningen är att minska koldioxidutsläppen
Det övergripande målet med Cloudberry Datacenters är att skapa kunskap som bidrar till att effektivisera energianvändningen i datacenter, minska koldioxidutsläppen och bidra till ett effektivare energisystem som helhet.

– Ett viktigt mål är också att kompetensförsörja de företag som vi samarbetar med och attrahera flera aktörer till samarbetet, säger Karl Andersson.

Norra Sverige – optimalt för datacenter
Att just Luleå tekniska universitet bedriver unik datacenterforskning är ingen slump. Från universitetet till Facebooks datacenter är det endast en kort promenad. Norra Sverige erbjuder dessutom grön och stabil el, samt ett klimat som är mycket lämpligt för datacenter.

– Denna datacenterboom bidrog också till att RISE, som är en samarbetspartner, byggde sitt testdatacenter ICE i närheten av oss, säger Michael Nilsson.

Energimyndigheten är Cloudberry Datacenters huvudfinansiär och har bidragit med en tredjedel av den totala budgeten om 60 miljoner kronor.

– Vi ser att Cloudberry kan bidra med ny värdefull kunskap och nya metoder för energi- och resurseffektiva datacenter, som är ett område med hög energi- och näringslivsrelevans, säger Jörgen Sjödin på Energimyndigheten.

Cloudberry Datacenters bedriver för tillfället tolv delprojekt med tolv doktorander.

– När vi utlyste de här doktorandtjänsterna fick vi 250 ansökningar från hela världen, och en stor andel av dessa var kvinnor, säger Karl Andersson.

”Vi forskar inte bara för att det är kul”
Bakom varje enskilt delprojekt finns ett eller flera företag, som vänt sig till Cloudberry med en utmaning.

– Vi forskar inte bara för att det är kul. Företag pitchar verkliga behov som de på sikt ska kunna omsätta i verkligheten. Det finns dock vissa krav – vi skulle aldrig ta oss an ett projekt som går åt fel håll vad gäller energi och miljö, säger Karl Andersson.

Ett tidigare delprojekt har exempelvis rört materialval när ett nytt datacenter ska byggas. Tidigare har de uteslutande varit byggda i stål och betong, men Cloudberry Datacenters har påvisat att trä både är ett CO2-vänligt byggsätt och klarar av de krav ett datacenter måste uppfylla.

– I ett annat delprojekt tittade vi på hur man kan ta vara på den restvärme som datacenter genererar. Idag används den sällan fullt ut. Därför ska vi undersöka möjliga värmeåtervinningsmetoder som är energieffektiva nog för att bli lönsamma, säger Michael Nilsson.

Annonsinformation:

Forskningscentrum Cloudberry Datacenters koordineras av Luleå tekniska universitet och drivs i samarbete med RISE SICS North och industrin. Budgeten är cirka 60 miljoner kronor och finansieras gemensamt av myndigheter, lärosäten och industrin. Energimyndigheten bidrar med 20 miljoner kronor. Läs mer här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till brandarena@almatalent.se.