ANNONS FRÅN VATTENFALL

Bli en del av framtidens uppvärmning med SamEnergi

Återvinning av överskottsenergi är framtidens affärsmodell. Det skapar stora möjligheter för landets datahallar. Med SamEnergi från Vattenfall blir ditt företag en lokal leverantör av värme – ett vägval som både ger intäkter och skonar klimatet.

Publicerad Senast uppdaterad

Vår värld står inför en enorm utmaning: att lyckas ställa om till ett hållbart och fossilfritt liv. Det kräver att vi tänker nytt och smart. En lösning finns redan under våra fötter. Nergrävt i marken ligger miltals av fjärrvärmerör som i dag värmer 90 procent av landets fastigheter i tätorter. Detta är en förklaring till att Sverige är världsledande inom grön energi.

Men detta system kan spela en ännu viktigare roll i framtiden. Vattenfall ser en stor potential i att ta tillvara på överskottsenergi från industrier och företag – inte minst datahallar – och återinföra den i fjärrvärmenätet. Inom kort väntas 5–10 procent av den totala energin för Vattenfalls uppvärmning hämtas från återvunnen överskottsvärme. Och varje återvunnen megawatt kan värma omkring 1 000 svenska lägenheter.

Minska ditt företags klimatavtryck

Det är här affärsmodellen SamEnergi kommer in i bilden. Den gör det möjligt för gamla och nya partners att sälja tillbaka sitt överskott av värme till Vattenfall. På så vis bidrar du till ett cirkulärt system och drar nytta av en resurs som annars hade gått till spillo. Samtidigt blir du en del av ett modernt energilandskap med spridda källor och dubbelriktad försörjning.

– Fjärrvärme har bidragit enormt till ökad resurseffektivitet och minskat klimatavtryck. SamEnergi jackar in i en befintlig infrastruktur och möjliggör ett hållbart energisystem där fler aktörer kan ta en aktiv roll. Det är en perfekt lösning för företag som vill minska sitt klimatavtryck, säger Simon Dalili, som leder SamEnergi på Vattenfall.

Principen att ansluta återvunnen överskottsenergi till fjärrvärmenätet är ingen nyhet i sig. Men tidigare har detta krävt stora leverensvolymer och komplicerade förhandlingar. Genom SamEnergi erbjuds det säljande företaget en tydlig meny med standardiserade avtalsformer och transparent prissättning. Det sänker tröskeln väsentligt för småskaliga aktörer som vill bli lokala värmeleverantörer på sin ort.

Passar särskilt bra för datahallar

SamEnergi är relevant för alla företag med ett överskott på energi, men kanske särskilt för Sveriges datahallar. De har fördelen av att generera en stabil överskottsvärme dygnet runt, året runt. Om man istället för att fläkta bort värmen kan fånga upp och använda den på nytt så ger det stora vinster för både plånboken och klimatet.

– Datahallar är en industri som växer snabbt och behovet ökar ständigt. Samtidigt är de väldigt energislukande. Men det som kvarstår när energin har förbrukats är just värme – och det handlar om stora volymer. Dessutom är små och medelstora datahallar ofta placerade nära städer, vilket gör det enkelt att ansluta dem till fjärrvärmenätet, säger Simon Dalili.

Med SamEnergi blir du klimatpositiv

I dag söker allt fler företag nya sätt att hålla nere sin energiförbrukning och uppfylla sina hållbarhetsmål. Digitalisering, elektrifiering och smart teknik har banat väg för innovativa samarbeten på energiområdet. Vattenfall ser också en växande efterfrågan på att kunna växla mellan rollen som konsument och producent – att bli en ”procument”.

Denna utveckling ledde 2019 fram till starten av SamEnergi. Dagabs livsmedelslager i Jordbro blev först ut med att återvinna spillvärmen från sina frysrum. Näst på tur var Lindvalls Kaffe i Uppsala, där ångorna från rostningen bidrar till att värma stadens bostäder. Nu ligger fokus på datahallar som vill bli en aktiv del av fossilfri uppvärmning i framtidens energilandskap.

– Kraven från myndigheter och kunder ökar hela tiden. I dag vill vi kunna surfa miljövänligt och då måste även IT-tjänster bli gröna. Genom att välja fossilfri el kan du bli klimatneutral, men med värmeåtervinning tar du nästa steg och blir klimatpositiv, säger Simon Dalili.

Finns fjärrvärme i din stad?

Vattenfall vill gärna komma i kontakt med potentiella samarbetspartners för SamEnergi på nio fjärrvärmeorter runt om i landet: Uppsala, Haninge/Tyresö/Älta, Knivsta, Nyköping, Storvreta, Gustavsberg, Motala, Askersund, Vänersborg.

Intresserad av SamEnergi?  Läs mer och kontakta Vattenfall här.

Du kan även ladda ner Vattenfalls whitepaper om SamEnergi här.