USA:s tullar sänker Electrolux

2018-04-27 14:12  
Omgiven av en grupp stålarbetare i jobbkläder och med skyddshjälm har USA:s president Donald Trump undertecknat beslutet att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna. De nya tullarna börjar gälla om 15 dagar. Foto: TT

Stigande råvarukostnader i spåren av USA:s tullhot på stål pressar Electrolux. Aktien rasar med över tio procent efter en kvartalsrapport som var svagare än väntat.

Höga engångskostnader i Nordamerika pressar vitvarutillverkaren Electrolux vinst för första kvartalet. Men vad värre är, vitvarujättens vd Jonas Samuelsson pekar på rejält stigande råvarukostnader, högre än vad ledningen trott tidigare, något som hänger ihop med USA:s aviserade ståltullar.

Det fick aktiekursen att rasa betänkligt, ner över tio procent strax före lunchtid.

För resten av året spår bolagsledningen fortsatt positiva marknadsutsikter, enligt delårsrapporten.

Vinst före skatt föll till 672 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 1.340 miljoner kronor motsvarande period förra året. Men rensat för omstruktureringskostnader för frystillverkningen i Nordamerika på 600 miljoner kronor blev resultatet nästan i nivå med fjolårets, skriver bolaget i rapporten.

Läs mer: Electrolux överklagar amerikansk tull

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 780 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen sjönk något till 27.906 miljoner kronor, jämfört med 28|201 miljoner kronor ett år tidigare.

”Jag är särskilt nöjd med att vårt konsekventa arbete med produktportföljshantering och kostnadseffektiviseringar gett resultat och kompenserat för högre råmaterialkostnader och negativa valutaeffekter”, skriver vd Jonas Samuelsson i rapporten.

Mer om: tull EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer