USA-forskare ser koppling mellan mobil och cancer

2016-05-30 13:51  
Labbråttor har påverkats av strålningen. Foto: Courtesy Everett Collection/IBL / All Over Press

Amerikansk statlig studie ser en liten ökning av cancerfrekvensen hos hanråttor utsatta för mobillstrålning och cancertumörer på hanråttor.

En stor amerikansk studie, med anslag på 25 miljoner dollar från amerikanska NIH, ser en liten ökning av två typer av cancer hos råttor av hankön som exponerats för mobilstrålning. Resultaten för övriga cancerformer är ännu inte redovisade. Studien, som är en av de största hittills, har genomförts av den statliga myndigheten National Toxicology Program, NTP.

”Med tanke på den enorma spridning som mobiler har i alla åldrar världen över, så kan även en liten ökning av sjukdomsfrekvensen som resultat av strålningen, få stora konsekvenser för allmänhetens hälsa” summerar författarna i rapporten.

Undersökningen har pågått under två år och genomförts på över 2500 råttor och möss.

Det första delresultatet presenterades härom dagen, och har fått stor uppmärksamhet i amerikansk media, däribland MIT Technology Review. Hela rapporten ska vara klar hösten 2017. Än så länge är det bara resultaten på råttorna som presenterats. Och forskarna såg alltså en liten ökning av cancerfrekvensen i hjärnan och i hjärtat hos hannarna.

Däremot visade forskningen ingen ökning hos honorna, vilket fått kritiker att ifrågasätta betydelsen av slutsatsen i rapporten. En forskare, Aaron Carroll, på Indiana University School of Medicine, påpekar att råttorna som drabbades av cancer levde längre än de andra. Vilket skulle kunna betyda att den ökade cancerfrekvensen var åldersrelaterad.

Under försöken utsattes djuren för olika grader av strålning, av samma typ som skickas ut från mobiler med gsm- och cdma-standarden på frekvenserna 900 MHz eller 1900 MHz. Strålningen slogs på var tionde minut och sammantaget nio timmar per dygn.

I förra veckan presenterade svenska Strålmyndigheten sin årliga rapport om den samlade forskningen som gäller mobiltelefoners hälsorisk för människor.

"Allt svagare misstanke att mobilen kan orsaka cancer" var slutsatsen i den rapporten, som dock inte inkluderar NTP:s senaste forskning. Ny Teknik har sökt Strålsäkerhetsmyndigheten, men ännu inte fått någon kontakt.

 

Läs Strålsäkerhetsmyndighetens reaktion på nya forskningsrönen:

Läs mer: ”Påverkar inte vår riskbedömning”

Mer om: Strålning Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer