Uppgifter: Huawei riktade hot mot Danmark

2020-05-14 07:45  
Huawei anklagas för att försökt utöva påtryckningar på Danmarks regering. Foto: TT

Den kinesiska techjätten Huawei ska flera gånger ha försökt påverka Danmarks regering, minst ett brev från företaget ska ha innehållit hot, rapporterar tidningen Berlingske.

I flera brev från Huawei, som tidningen har tagit del av, önskar företaget vara involverade i framtidens danska telenät. I ett av dem, adresserat till tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen i mars 2019, varnas det för ekonomiska konsekvenser om företaget inte blir bemött som önskat. Under den perioden förhandlade Huawei med TDC, Danmarks motsvarighet till Telia, om ett möjligt miljardkontrakt.

I brevet skriver Huawei att andra kinesiska företags önskan att investera i Danmark kommer att "drabbas hårt" om Huawei får "problem".

Peter Munk Christiansen, professor i statsvetenskap vid Århus universitet, säger till tidningen att det inte är ovanligt att företag hör av sig till regeringar.

Läs mer: Huaweis dubbla kamp – coronavirus och USA-sanktioner

– Men detta är ovanligt eftersom det är ett hot, säger han.

Huawei tillbakavisar att det ska ha funnits en hotfull ton.

I mars i fjol bytte TDC från Huawei till svenska Ericsson som leverantör av ett nytt 5G-nät i Danmark.

Beslutet kom efter en debatt om Huawais förbindelser med den kinesiska regeringen.

Mer om: Huawei Danmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer