Strålning kan bli ett hot mot astronauters hälsa

2019-08-06 10:09  
4. SEArch+/Apis Cor of New York – summa: 19 580 dollar Foto: SEArch+/Apis Cor of New York

Kosmisk strålning kan visa sig vara ett större hot mot astronauters hälsa vid långa rymdfärder än man tidigare trott, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

En studie där möss utsatts för låga doser strålning under ett halvårs tid visar försämringar i de områden av hjärnan som har med minne och inlärning att göra. Mössen som utsatts för strålning var också oftare oroliga och mindre sociala.

– Det är förvånande och ställer till en del problem eftersom det i värsta fall kan leda till kognitiva störningar hos astronauter, störningar som blir ganska allvarliga och påverkar deras framtid och även den uppgift de ska göra ute i rymden, säger Bo Stenerlöw, professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid Uppsala universitet, till radion.

Läs mer: Tvillingstudien slutförd: Så förändrades astronauten Scott Kelly i rymden

Kosmisk strålning är farligare utanför jordens skyddande magnetfält och har länge setts som ett av de största hoten mot astronauters hälsa vid långa rymdfärder, exempelvis de resor till Mars som planeras inom ett par årtionden.

Mer om: Rymden Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer