SOS Alarm ska bli snabbare med ny positionsteknik

2018-12-07 10:34  

SOS Alarm vill kunna nå fram till nödställda snabbare genom att använda sig av positionsdata från inringares telefoner i stället för att som nu förlita sig på platsdata från mobiloperatörerna, rapporterar Studio Ett i Sveriges Radio. På så sätt blir positioneringen mycket mer exakt.

– Vi ser det nästan som oetiskt att inte använda den teknik som finns, säger Björn Skoglund, ansvarig för 112-tjänsten på SOS Alarm, till radion.

Den här tekniken använd redan i flera länder, exempelvis i Finland.

Läs mer: SOS Alarm vill använda GPS-lokalisering – men lagen säger nej

– Jag tycker nog att vi har tvekat lite väl länge, så nu har vi tagit beslutet att starta i gång det här, säger Björn Skoglund, som påpekar att svensk lagstiftning inte är tydlig på den här punkten.

Som det ser ut nu får SOS Alarm en position via telefonoperatören när man ringer 112, men det handlar om en yta på i snitt tre kvadratkilometer. Och ibland stämmer inte ens den. Platsdata från telefonens inbyggda system har i stället en precision på 5-20 meter.

Mer om: SOS Alarm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer