Ny Teknik tar större plats i Almedalen

2018-01-22 12:13  

Målet är att vara den viktigaste platsen för samtal och debatt om hur tekniken påverkar vår framtid.

I år är det 50 år sedan det första talet hölls i Almedalen. Sedan dess har det utvecklats till att bli en vecka där politiker, företrädare för offentlig sektor, opinionsbildare och inte minst företag samlas för att debattera samhälls- och framtidsfrågor.

En tydlig trend de senaste åren är att digitalisering och teknisk utveckling får allt större utrymme i samtalen och diskussioner mellan politiskt verksamma och beslutsfattare inom den privata och offentliga sektorn.

Sveriges största och bästa teknikredaktion har haft en förhållandevis låg profil i Almedalen men nu gör tidningen ett lappkast och satsar för fullt. Det innebär eget seminarieprogram under tre dagar och fler reportrar på plats än något annat år.

– Vi har bevakat den tekniska utvecklingen i 50 år och vi är på väg in i en tidsålder där våra läsares kunskaper och innovationsvilja spelar en avgörande roll i utvecklingen Sverige som ett av världens bästa länder att leva och arbeta i, säger Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik och fortsätter:

– Almedalen har blivit en mötesplats där allt fler av våra läsare finns representerade och deltar i viktiga debatter och samtal. Då är det naturligt att vi finns nära dem och kan driva frågor med samma oberoende och trovärdighet som vi gör i våra redaktionella produkter. Vi ska rikta in oss på områden där vi ser att ett stort läsarintresse allt snabbare är på väg att bli ett allmänintresse. Exempelvis tech, fordon, energi, smart industri, hållbarhet och vad som krävs av framtidens ingenjörer och teknikexperter.

Vilka ska besöka Ny Teknik i Almedalen?

– Min förhoppning är att vi blir en samlingsplats där politiker, företagsledare, teknikexperter, forskare och inte minst studenter och unga professionella möts för att prata och debattera om vad som påverkar samhällsutvecklingen och hur vi ska ta oss an alla möjligheter och utmaningar som den snabba tekniska utvecklingen innebär.

Hur menar du?

– Från och med nu och 10,20, 30, ja även 100 år framåt har vi stora utmaningar framför oss. Inte minst när det kommer till klimatförändringar, utvecklingen av renare energi, it-säkerhet, automatisering med ai, robotar och maskininlärning och framtidens transportmedel för att nämna några. Samtidigt ska vi vara medvetna om att de tekniska verktygen är bättre än någonsin tidigare.

– Med artificiell intelligens, självkörande bilar, smarta städer, 3d-printing, mixed reality och big data, för att nämna några områden, är möjligheterna enorma att genomföra stora förändringar. Gemensamt för allt detta är att de är komplexa och väldigt gränslösa och på allvar redo för att förändra hur vi lär oss nya saker, hur vi utvecklar nya tjänster och produkter, hur vi kommunicerar med varandra och hur vi lever våra liv,

Vad får den som besöker Ny Teknik i Almedalen?

– Vi har delat upp vårt engagemang i sex olika halvdagsblock som genomsyras av digitalisering och innovation (se faktaruta). Vi rivstartar varje block med en rakt på sak-intervju med namnkunnig profil som ska sätta tonen för efterföljande panelsamtal. Jag hoppas på livliga men insiktsfulla diskussioner mellan teknikkunniga och personer som känner att de behöver bättre koll på teknikens frammarsch för att själv kunna fatta bättre beslut.

Kan den som inte är på plats följa eventet?

– Självklart. Vi har reportrar på plats som kontinuerligt rapporterar på nyteknik.se. Vi sänder allt via Facebook Live, en kanal som får tusentals tittare varje gång vi använder den. Dessutom informerar vi såklart via sociala medier.

Ny Tekniks redaktion är i full fart med att göra klart med profilintervjuer och paneldeltagare. Ett mer detaljerat program presenteras på nyteknik.se och i tidningen i slutet av februari.

Ny Teknik i Almedalen 2018

Varje delområde startar med en redaktionell "rakt på sak-intervju" med en inflytelserik och namnkunnig person inom temat. Intervjun genomförs av Ny Tekniks chefredaktör och följs upp av redaktionella och sponsrade diskussionspaneler.

Måndag 2 juli

09.00-12.00 Tema Energi: De olika energislagens roll i framtidens energilösningar

13.00-16.00 Tema Tech: Hoten och möjligheterna med artificiell intelligens, robotisering och maskinlärande.

Tisdag 3 juli

09.00-12.00 Tema Fordon: Vad innebär elektrifieringen och självkörande fordon

13.00-16.00 Tema Smartare Industrier med modern teknik och ny typ av kompetens

Onsdag 4 juli

09.00-12.00 Tema Karriär: Vad krävs av framtidens ingenjörer och hur stimulerar vi fler att välja tekniska yrken.

13.00-16.00 Tema Hållbarhet: Så stimulerar vi innovationer med målsättning att skapa ett mer hållbart samhälle

Läs mer på almedalen/nyteknik.se

Anna Orring

Mer om: Almedalen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer