Ny Teknik-journalist får stipendium från Affärsvärlden

2018-05-31 08:00  

Jonas Askergren, journalist på Ny Teknik, är en av mottagarna av årets stipendier från tidningen Affärsvärlden. Stipendiet ska användas för att utveckla tidningens visuella journalistik.

Ny Tekniks systertidning Affärsvärlden delar sedan 1988 ut stipendier för att stötta svensk ekonomi- och näringslivsjournalistik.

Stiftelsen Affärsvärldens stipendiekommitté har i år beviljat sammanlagt nästan 350 000 kronor till 14 ansökningar (14 stipendiater) för att finansiera vidareutbildning och forskning inom ekonomi- och näringslivsjournalistik.

En av årets mottagare är Ny Tekniks Jonas Askergren som arbetar med visuell journalistik. Han har fått stipendium för att besöka den årliga grafik-konferensen i Pamplona, Spanien. Där samlas nyhetstecknare, visuella journalister och tidningsdesigner från hela världen. Stora tidningar som New York Times, National Geographic och Wired deltar på konferensen.

– Det är otroligt inspirerande för mig som är ensam i min roll på Ny Teknik och på förlaget Alma Talent. Sedan är det också roligt att lära känna kolleger på andra tidningar.

Vad hoppas du få ut av konferensen?

– Jag hoppas att få en massa nya idéer till grafikuppslag, och få kunskap om hur andra tidningar utvecklar sin visuella journalistik vidare i digitala kanaler.

Totalt inkom 28 personer med ansökningar från olika medier och enskilda journalister i Sverige. En av de övriga mottagarna är Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens Industri. Han ska fördjupa sig i tidningsförstasidor om Donald Trump. Han har beviljats ett stipendium av Stiftelsen Affärsvärlden för att undersöka hur olika redaktioner resonerar kring sina publiceringar av illustrationer av Donald Trump.

– Inom media finns en ganska bestämd uppfattning om vad han är för typ och det har renderat i uppseendeväckande förstasidor. Jag undrar hur de tänker och var gränsen går när det gäller hur en person får framställas? säger Jonas Jonasson.

Han ska nu besöka redaktionerna på The New Yorker, The Economist i London och Der Spiegel i Hamburg, resultatet ska sammanställas i en rapport.

Stiftelsen Affärsvärldens stipendiater 2018

Jonas Jonsson, studie av Trump-förstasidor.

Jonas Askergren, grafikkonferens.

Max Jedeur-Palmgren, Investigative Reporter Conference, Orlando.

Susanne Claesson, med flera, Web Summit Moneyconference, Lissabon.

Kaianders Sempler, vetenskapskonferens, Toulouse.

Johan Anderberg, seminarium för Business Journalists, San Francisco.

Helene Ahlbom, Marie Alpman, Studie av hur FAE ställer om till förnybar energi.

Sanna Percivall, Video Storytelling, Berkeley.

Jon Åsberg, Lavacon Content Strategy Conference, New Orleans.

Henrik Sannesson, med flera, studera vätgas- och bränslecellsteknik.

Helene Rothstein, internationell advokatkonferens, fördjupning webb-tv-produktion.

Jonas Elofsson, kurs i datajournalistik.

Jan Lindroth, studie av analys och aktieråd i svensk media.

Tidningen Affärsvärlden har givits ut sedan 1901.

Stiftelsen grundades 1966, under en ekonomiskt ansträngd tid för tidningen, för att främja svenskt näringsliv genom att verka för utgivande av en eller flera tidningar som kan vara organ för näringslivet i Sverige. Stiftelsen äger rättigheterna till utgivningsbeviset och varumärket Affärsvärlden.

Huvudmän för stiftelsen är Svenskt Näringsliv, Svenska Bankföreningen och Stockholms Handelskammare.

Ny Teknik redaktion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer