Muterade viruset bekräftat i Sydkorea

2020-12-28 09:58  
Coronatestning i Seoul i Sydkorea. Foto: Park Min-Suk/AP/TT

Sydkorea ökar takten i sitt vaccinprogram sedan det muterade coronaviruset upptäckts i landet.

Den nya mer smittsamma varianten av coronaviruset, som först upptäcktes i Storbritannien, har bekräftats hos tre personer som anlände till Sydkorea från London den 22 december, uppger Sydkoreas smittskyddsmyndighet. Sydkorea sällar sig därmed till länder som Jordanien, Japan, Kanada och Sverige där virusvarianten bekräftats.

Personerna är satta i karantän sedan de testat positivt för coronaviruset vid ankomst till landet.

Sydkoreas regering har fått kritik för dess program för massvaccinering mot covid-19, som väntas komma i gång först i februari nästa år, relativt lång tid efter USA och länder i Europa. En tredje våg pågår för fullt i landet, där antalet nya dagliga fall varit högre än 1 000 vid flera tillfällen under december.

Som svar på kritiken har tillståndsmyndigheter meddelat att man förkortat tiden för att godkänna nya vaccin, liksom processen för försäljning och distribution av dem.

– Regeringen gör allt den kan för att förbättra tidsramen och lyckas också, säger presidentkansliets stabschef Noh Young-Min.

I USA har antalet smittade passerat 19 miljoner bekräftade fall av coronasmittade, och med de 333 000 dödsfallen som kopplats till viruset innebär det att var tusende amerikan avlidit i sviterna av covid-19, enligt beräkningar av Johns Hopkins-universitetet.

I Panama, där antalet bekräftat smittade närmar sig en kvarts miljon, kommer två tätbefolkade provinser att få skärpta restriktioner. Sedan tidigare stod det klart att invånarna skulle få fira in nyåret hemifrån, då man mellan 31 december och 4 januari inte får lämna hemmet i onödan.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer