Kraftiga explosionen i Köpenhamn ”ingen olycka”

2019-08-07 13:48  
Skattemyndighetens kontor i Köpenhamn. Foto: Bax Lindhardt

Utblåsta rutor, krossat glas och en raserad fasad. En kraftig explosion har inträffat i danska skattemyndighetens lokaler på Østerbro i Köpenhamn.

– Det rör sig om ett väldigt allvarligt brott, konstaterar statsminister Mette Frederiksen (S).

Polisen ryckte ut i stor styrka efter larm om kraftiga smällar vid Skattestyrelsen, den danska skattemyndigheten, på Østerbro i Köpenhamn omkring klockan 22.15 på tisdagskvällen.

– Det är flera krossade rutor, fasaden är i stort sett raserad. Det ser våldsamt ut, säger Kristian Næstved, vakthavande insatschef på räddningstjänsten i Köpenhamn.

Två personer befann sig i byggnaden då explosionen inträffade. Ingen av dem kom till skada, däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Personen fick uppsöka sjukvård.

”Har angripit byggnaden med vilja”

Polisens bombgrupp har varit på plats under natten och arbetar fortsatt med att undersöka omständigheterna kring smällen.

– Det råder inget tvivel om att det här inte är någon olycka. Det har inte skett oavsiktligt, utan någon har angripit byggnaden med vilja, säger polischefen Jørgen Bergen Skov vid en presskonferens på onsdagen.

Han konstaterar samtidigt att tidpunkten för dådet, sent på kvällen, tyder på att gärningsmannen eller gärningsmännen inte velat skada någon.

– Byggnaden antas vid den här tiden vara tom. Om det är ett angrepp riktat mot Skattestyrelsens lokaler, eller om det helt enkelt rör sig om något som försiggått där eftersom det normalt inte brukar vara människor där vid den tidpunkten, det vet vi inte just nu.

 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att det är för tidigt att svara på om det rör sig om någon form av terrorattentat, då ingen gripits och motivet ännu inte är fastställt. Samtidigt konstaterar hon att regeringen ser "mycket, mycket allvarligt" på saken.

– Att placera ut sprängmedel av den här sorten i en stad är allvarligt under alla omständigheter. Om det dessutom visar sig vara ett direkt angrepp på en myndighet, då har vi en ny situation, säger hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt