Hackare slog till mot myndigheter i Venezuela

2017-08-08 09:26  
Venezuelas president Nicolas Maduro, till vänster, och försvarsminister Vladimir Padrino. Foto: AP Photo / TT / Fernando Llano)

En grupp hackare stödjer de beväpnade rebellerna i Venezuela, och har genomfört en attack mot myndigheter och företag.

Under tisdagen träffas utrikesministrar från grannländerna i Peru för att diskutera krisen.

Försvarsminister Vladimir Padrino har pekat ut två män som ansvariga för händelsen på en förläggning i staden Valencia i helgen, då omkring 20 man tog till vapen.

De är ”nationens fiender”, säger Padrino.

Händelsen har lett till ökade farhågor om att krisen kan leda till väpnad konflikt.

En av de utpekade männen, förre kaptenen i nationalgardet Juan Carlos Caguaripano, lade före händelsen ut en video på nätet där han förklarade att det var en del av ”ett legitimt uppror för att avsätta den mordiska tyrannen (president) Nicolás Maduro”.

På videon syns han i bild med ett dussintal män i uniform, några beväpnade. Han kräver i videon en övergångsregering och fria val.

Maduro-regeringen har kallat revoltörerna ”terrorister”, sagt att det var ett kuppförsök, och att resningen slagits ned. Maduro sade i statlig tv att två av revoltörerna dödats och åtta gripits. De huvudansvariga är fortfarande på fri fot och efterspanas, enligt Padrino.

Ledaren i kongressen – som kontrolleras av landets opposition – Julio Borges, har krävt att regeringen ska lägga fram "sanningen" om vad som hände i söndags. Oppositionen har upprepade gånger krävt att militären ska överge sitt stöd för presidenten.

Under måndagen genomförde hackare en attack mot flera myndigheter och både statliga och privata bolag till stöd för revoltörerna. På flera webbsidor hade hackarna lagt ut utdrag från Charlie Chaplins film ”Diktatorn”.

I USA förbereder Donald Trumps regering samtidigt nya sanktioner mot personer kopplade till president Maduro efter valet av en ny grundlagsförsamling, uppger en anonym källa för Reuters.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt