Fler muterade virusvarianter i Danmark

2020-11-06 11:39  
Olika varianter av muterat coronavirus från mink har spridits i Danmark. Arkivbild. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AP

Muterat coronavirus från mink har hittats hos 214 personer i Danmark under perioden juni till oktober. Det handlar om olika varianter, där virus har muterat hos mink och därefter spridits vidare till människor, enligt Statens Serum Institut i Danmark.

Den tidigare uppmärksammade varianten, som bedöms som mest allvarlig, kallas kluster 5. Den har hittats på fem minkfarmar och hos tolv människor, varav elva på norra Jylland och en på Själland.

På grund av den upptäckten har den danska regeringen beslutat att alla minkar i Danmark ska avlivas.

Samtidigt har hårda restriktioner införts i sju kommuner på Nordjylland, som berör mer än 280 000 personer. De som bor där får inte lämna sin hemkommun. Restauranger har stängts och kollektivtrafik till och från kommunerna ställs in.

Läs mer: Rekordspridning av coronaviruset i Stockholm

Orsaken till att kluster 5-varianten bedöms som så allvarlig är att ett kommande vaccin kanske inte kommer att skydda mot den. Den bedöms inte ge allvarligare sjukdom eller vara mer smittsam än det ursprungliga coronaviruset.

"Men om den sprider sig i Danmark eller internationellt kan den potentiellt ge allvarliga konsekvenser för den skyddande effekten av kommande vacciner", skriver Statens Serum Institut.

Nu pågår undersökning av de andra muterade virusvarianter som hittats.

Cecilia Klintö/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer