Fler coronatester blandades ihop: ”Måste vara extra noga”

2020-07-09 08:32  
Ytterligare 49 personer i Västra Götalandsregionen kan ha fått fel provsvar efter att ha testats för covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Ytterligare 49 patienter som covidtestats kan ha fått fel provsvar efter att fler coronatester misstänks ha blandats ihop i Västra Götalandsregionen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhus rör det sig den här gången om tester gjorda på fem olika vårdcentraler. Bland annat i Partille, Bengtsfors och Dals-Ed.

– Vårdcentralen har använt testkit som inte skulle ha använts, så vi kan inte garantera att testresultaten är korrekta, säger Lars Palmqvist, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska till tidningen.

Redan i slutet av förra veckan varnade Sahlgrenska för att 70 personer kan ha fått fel provsvar då QR-koderna på provrören har blandats ihop med remisser som sedan skickats ut till vårdcentraler i regionen.

Läs mer: Fler coronatestas – men vad säger egentligen svaren?

Men enligt Palmqvist är felet sedan dess åtgärdat.

– Personalen på vårdcentralerna måste nu vara extra noga och inte använda felaktiga kit som kan ligga kvar, säger han.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer