Fingerprints ordförande döms till fängelse för insiderbrott

2022-06-22 13:26  
Johan Carlström är storägare och tidigare vd för Fingerprint Cards. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Johan Carlström, storägare och ordförande i Fingerprint Cards, döms av tingsrätten till fängelse i ett och ett halvt år för fyra grova insiderbrott. Nu avgår han från posten som styrelseordförande – "för bolagets bästa", enligt ett pressmeddelande. Carlström nekar till brott.

Artikeln har uppdaterats.

Domen handlar om börshandel med Fingerprint-papper under åren 2012–2014. Johan Carlström var då vd i det börsnoterade biometriföretaget Fingerprint Cards.

Enligt Stockholms tingsrätt har Johan Carlström handlat med värdepapper för stora belopp, innan viktig information var allmänt känd. Tingsrätten skriver på sin sajt att handeln ”skett en relativt kort tid innan bolaget i pressmeddelanden har lämnat information om nya ordrar”.

Carlström döms på fyra åtalspunkter om grovt insiderbrott, men frias på tre andra.

– Domen kommer att överklagas, säger advokat Johan Eriksson, som försvarar Carlström.

Åtalet kom 2015. Sedan blev rättegången uppskjuten flera gånger. Pandemin, byte av advokat, ändringar från åklagaren och ren resursbrist var några av anledningarna.

När det äntligen blev förhandling, nu under våren, yrkade kammaråklagare Jonas Myrdal på fyra års fängelse för Johan Carlström. Men han var öppen för ett kortare straff, med tanke på att rättsprocessen blivit så utdragen.

Läs mer: Så surfar du mer anonymt på nätet (hejdå Chrome?)

”En kränkning”

Det resonemanget håller tingsrätten med om. Straffvärdet för Carlströms brott bedöms vara fängelse i två och fyra månader. Men den långsamma handläggningen anses vara ”en kränkning som ska beaktas vid straffmätningen”.

Johan Carlström hävdar att han är helt oskyldig.

– Vår uppfattning är att han inte borde fällas alls, framhåller advokat Johan Eriksson.

I ett pressmeddelande meddelar Carlström att han nu lämnar posten som ordförande för Fingerprint Cards.

”Jag konstaterar med stor förvåning och besvikelse att Stockholms tingsrätt har kommit fram till en slutsats som jag och mina försvarare menar är felaktig”, skriver Johan Carlström.

Läs mer: Tysk superdator över 1 exaflops – en av världens snabbaste

Chatt och artiklar

Åklagaren är i stora drag nöjd med domen.

– Man har gjort rimliga bedömningar, anser Jonas Myrdal.

I ett par fall anser han dock att tingsrätten hamnat fel när man friat.

– Det gäller framförallt i bedömningen av om informationen varit allmänt känd, under åtalspunkt tre. Det är en bedömning som är lite oroväckande, säger Jonas Myrdal.

Åtalspunkten är kopplad till att en telefontillverkare i Japan skulle lansera en mobil där Fingerprints teknik fanns med. Enligt Myrdal har tingsrätten tagit för stor hänsyn till att Carlström pekat på att uppgifter funnits på chattsidor och i nyhetsartiklar.

Läs mer: "De går mot konkurs" – här är Elon Musks hård ord om konkurrenterna

Inget näringsförbud

Åklagaren kommer att överklaga om denna åtalspunkt, och kanske om fler delar i domen.

Tingsrätten dömer också Johan Carlström att återbetala cirka 1,5 miljoner kronor som han vunnit på insiderhandeln. Däremot får han inget näringsförbud.

Eftersom Johan Carlström delvis frias, beviljas han en ersättning på drygt två miljoner kronor för privata advokatkostnader. Fingerprint-ägaren hade begärt att få drygt sju miljoner.

Fingerprint-åtalet

I september 2015 åtalades fyra personer för insiderhandel med värdepapper kopplade till Fingerprint Cards. En av dem var Johan Carlström.

I juli 2017 dömdes två tidigare styrelseledamöter i bolaget till 1,5 års fängelse vardera för grovt insiderbrott. En närstående till en av ledamöterna fick villkorlig dom och 100 dagsböter för insiderbrott av normalgraden.

Rättegången mot Johan Carlström blev uppskjuten, i första läget för att det tillkommit nya misstankar mot honom – som sedan avskrevs.

Efter det blev Carlströms rättegång uppskjuten flera gånger till, av olika skäl.

Nu döms Johan Carlström till fängelse i 1,5 år för grovt insiderbrott.

Han ska också återbetala cirka 1,5 miljoner kronor som han vunnit på insiderhandeln.

Carlströms advokat uppger att domen från Stockholms tingsrätt ska överklagas.

Johan Carlström är storägare i Fingerprint Cards. När brotten begicks var han vd i bolaget.

Han har varit styrelseordförande fram till nu, men lämnar uppdraget efter tingsrättens dom.

Micke Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer