Filippinerna ska testa ryskt vaccin

2020-08-13 09:36  
Det nya ryska vaccinet ska testas i Filippinerna. Bilden kommer från den statliga ryska fonden RDIF som finansierar vaccinet. Arkivbild. Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP/TT

Filippinerna planerar att börja testa det nya ryska vaccinet mot coronaviruset, meddelar president Rodrigo Dutertes talesperson.

Presidenten själv ska enligt planen få vaccinet i maj 2021.

Fas 3-studien i Filippinerna kommer att pågå från oktober till mars, efter att en expertpanel under september färdigställt sin bedömning av fas 1- och fas 2-studierna som Ryssland har gjort, uppger talespersonen.

I tisdags meddelade president Vladimir Putin att Ryssland som första land i världen godkänt ett nytt coronavirusvaccin. Vaccinet har fått namnet Sputnik V efter den sovjetiska satelliten.

Läs mer: Expert om ryska vaccinet: ”Vi vet inte om det fungerar alls”

Den brasilianska delstaten Paraná har skrivit ett avtal med Ryssland om att testa och producera vaccinet under förutsättning att det klarar storskaliga tester på människor. Om allt går som planerat kan produktionen komma i gång under andra halvan av 2021. Det uppger Jorge Callado vid det statliga teknologiska institutet Tecpar, som skrivit under avtalet med den statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer