Ett fyrtiotal kan ha exponerats för coronavirus

2020-02-27 15:13  

På Sahlgrenska universitetssjukhuset har man växlat upp arbetet mot coronaviruset sedan en person smittats i Göteborg, och man förväntar sig fler fall. Ett fyrtiotal personer kan ha exponerats för smittan. ”Vi rustar internt på sjukhuset för att kunna hantera det här klokt”, säger Per Karlsson, förste chefläkare.

Det andra fallet av det nya coronaviruset konstaterades i Göteborg på onsdagen. Patienten, en man i 30-årsåldern som insjuknade efter ett besök i norra Italien, kontaktade själv vården för provtagning – och tog sig till sjukhuset i egen bil när han testats positivt. Nu vårdas han på infektionskliniken på Östra sjukhuset som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Han mår efter omständigheterna bra. Man kan ha smittade personer isolerade i hemmet så länge de mår bra, men det känns bra att ha koll, säger Per Karlsson.

Rustar internt

På infektionskliniken var man väl förberedda. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. Patienten vårdas i ett isoleringsrum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

Läs mer: Försvarets hemliga övning: Analysera coronaviruset

– Vi misstänkte att det skulle komma ett fall, sannolikheten var ganska hög. Sedan det väl kom har vi haft täta möten med en arbetsgrupp som är utsedd av sjukhusdirektören, och vi har ständiga kontakter med regionen som i sin tur har kontakt med Folkhälsomyndigheten. Vi rustar internt för att kunna hantera det här klokt, säger Per Karlsson och lägger till:

– Det är en liten sak än så länge, men vi måste jobba för att kunna ta emot fler patienter om det skulle bli större.

Ett fyrtiotal exponerade

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg berättar att arbetet pågår med att spåra och kontakta de personer som har haft nära kontakt med den smittade mannen.

– Vi bedömer att vi har kunnat identifiera de personer som kan ha blivit exponerade för smittan. Det rör sig om ett fyrtiotal personer, säger han.

Läs mer: Lista: Här är spridningen av coronavirus i världens länder

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet, utan ska stanna hemma för att inte riskera att föra smittan vidare.

Varför provtas inte bara alla direkt?

– Ett negativt provsvar under inkubationstiden utesluter inte att man kan insjukna dagen efter. Testet är bara en ögonblicksbild. Det är därför vi har den här nära kontakten, säger Thomas Wahlberg.

Långvarig smitta blir bekymmersamt

Det mest sannolika är att det dyker upp några fler ströfall, enligt chefsläkare Per Karlsson, och det har sjukhuset god kapacitet att hantera. Skulle det däremot bli en större samhällsspridning så blir det "betydligt kärvare", säger han.

– Då krävs det prioritering i vården och samarbete mellan sjukhus. Det som inte är livshotande får vänta. Det fungerar en tid men blir så klart bekymmersamt om det blir långvarigt, säger han.

Läs mer: Här är teknik som kan bromsa coronavirusets spridning

Samma sak gäller för skyddsutrustning för vårdpersonalen. Efter inventering konstaterades att sjukhuset har tillräckligt med material för att klara ströfall, men en långvarig smitta kan bli en utmaning.

– Men risken för att det skulle bli en samhällsspridning bedöms som låg. Det troliga scenariot är att det kommer några till, och det bedömer vi kommer att fungera väldigt bra.

Fakta: Coronaviruset

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 80 000 personer, var av cirka 2 700 har dött. Två personer har konstaterats smittade i Sverige.

Alice Nordevik/TT

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer