Ericsson: var tionde FoU-ingenjör ska bort

2016-10-04 12:43  

ERICSSON-KRISEN. 3 000 tjänster i Sverige försvinner och 900 konsulter får gå från Ericsson. Borås och Kumla är de hårdast drabbade orterna, men om enheterna där kommer att läggas ned helt vill vd inte avslöja.

(Artikeln har uppdaterats)

– Vi kommer inte att gå igenom de exakta talen per site (ort), det gör vi inte i dag, säger Ericssons vd Jan Frykhammar till TT, men tillägger att de kommer att ”beröras mycket stort”.

Gällande verksamheten i Borås ville heller inte Frykhammar på dagens presskonferens ge något rakt svar om verksamheten blir kvar eller inte.

– Om det blir någon verksamhet kvar eller inte, det får vi se, säger han.

I Kumla säger han att Ericsson bevarar bland annat avancerad förserieproduktion med koppling till 5G och avancerad testverksamhet.

– Vi har haft löpande förhandlingar med de fackliga under ett par månaders tid, säger Jan Frykhammar.

Se Ericssons presskonferens i efterhand via Ny Tekniks Facebooksida

Att så många som uppemot 1 000 personer inom forskningen nu tvingas sluta samtidigt som koncernen planerar att anställa lika många är en del i det teknikskiftet, enligt Frykhammar.

Vid presskonferensen berättade han också närmare hur neddragningarna ska gå till. Enligt Jan Frykhammar handlar det om tre olika kategorier: produktion, forskning och utveckling samt administrativ personal.

– När det gäller vår produktion kommer den att centraliseras till Nanjing i Kina samt Tallinn. För produktionsanställda betyder det här omfattande neddragningar i Sverige, säger Frykhammar.

Det ska handla om 1 000 personer, gällande forskning och utveckling, 800 personer och 1|200 inom övriga tjänster. Sammanlagt alltså 3 000 tjänster. Dessutom får cirka 900 konsulter sluta.

– Diskussioner med fackliga företrädare pågår. Vår ambition är att lösa det här behovet av en kombination av olika åtgärder, dels frivilliga avgångar men också outsourcing till partners, säger Jan Frykhammar och fortsätter:

– Ericsson agerar i en väldigt konkurrensutsatt marknad. Vi har en industri där IT och telekom kommer att smälta samman. För att säkra Ericssons uthållighet och konkurrenskraft så måste verksamheten ställas om i takt med det och gärna ännu snabbare.

Läs allt om Ericsson-krisen här!

Förutom Borås och Kumla berörs också Göteborg, Karlskrona, Linköping och Stockholm. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte.

De ”betydande” neddragningarna som görs i Kumla och Borås är en del i bolagets strategi att koncentrera produktionen till färre antal platser. Neddragningsprocessen kommer att ske stegvis, enligt företaget. För den största delen av verksamheten kommer man vara klar under första kvartalet 2017, medan processen i Kumla och Borås beräknas vara helt slutförd först andra halvåret 2017.

Totalt sett ska Ericsson dra ner de rörliga kostnaderna från 63 miljarder till 53 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2017, enligt tidigare meddelade beslut från Ericsson.

I dag aviserar bolaget att man också avser att nyanställa cirka 1|000 personer inom forskning och utveckling de närmaste tre åren.

Aktien rör sig bara marginellt på Stockholmsbörsen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer