Ericsson sparkar och nyanställer

2016-10-04 17:14  
Ericssons vd Jan Frykhammar (närmast kameran) och Ulf Ewaldsson, teknik- och strategichef, under pressträffen på Ericssons huvudkontor i Kista utanför Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT

ERICSSON-KRISEN. Ericsson ska sparka och nyanställa på samma gång. ”Vi kan inte riktigt nöja oss med att bara behärska nya tekniker, vi måste vara bäst i världen på dem”, säger strategichefen Ulf Ewaldsson.

Om Ulf Ewaldssons fötter är något att gå efter är hans kropp full av adrenalin. De stampar frenetiskt mot den barstol Ewaldsson sitter på inne i Ericsson Studio i Kista. Platsen känns som en anakronism just i dag: glada pastellfärger på läktaren som omgärdar den presskonferens där telekomkoncernen just aviserat att de ska sparka tusentals svenska medarbetare. Det är mineralvatten på dukade sidobord. Ett café som håller öppet.

Ewaldsson, koncernens strategi- och teknikchef, nickar mot en stadsjeeps-Volvo som står några meter bort. Nicken betyder att det där är framtiden.

De 800 anställda inom Ericssons svenska forskning- och utvecklingsdivision som nu kommer att tvingas lämna företaget tillhör tydligen forntiden. Ericsson använder visserligen andra ord för att beskriva situationen. Som ”kompetensväxling”.

Läs mer:

Läs mer: Facket: Ericsson har inte koll på kompetensen

– De enorma framgångar vi haft med mobiltelefoni under många år också lett till en viss grad av överadministration. Det kan hända alla verksamheter. Med de här åtgärderna är vår förhoppning att vi ska kunna erbjuda en bra möjlighet för dem med sådana kompetenser som vi har lite för många av. Att både kunna lämna Ericsson, men också erbjuda ett paket så att de får tid att hitta nya jobb, säger Ewaldsson.

Men facket anser att ni i stället borde utbilda den personal ni redan har.

– Man behöver göra både och. Man behöver nyanställa för att få helt nya kompetenser, det är ingen tvekan om det. Man måste kombinera den redan mycket vassa utvecklingsorganisationen med kompetenser som kommer direkt från högskola och universitet.

Vilka kompetenser är det? Vad måste de 1000 personer som ska nyanställas de kommande tre åren ha för förmågor? Här blir det luddigare. Det är naturligtvis ingen hemlighet att Ericsson storsatsar på 5g, femte generationens mobila nätverk, som sägs bli både betydligt snabbare och mer responsivt. Men Ewaldsson talar om en nära framtid där 5g, molnteknik, AI-teknik, big data-analys och internet of things strålar som olika ljuskällor som möts och bryts i ett prisma – och ut på andra sidan kommer helt nya tjänster.

– Tittar man på den svenska verksamheten så är kärnan i den radio och 5g. Men vi definierar 5g väldigt brett. 5g för oss är inte bara radio utan 5g för oss är ett helt system.

Ewaldsson anser att Ericsson måste ömsa skinn i en värld där gränsen mellan telekom och it blir allt tunnare.

– De här teknikerna som används inom it blir oerhört relevanta för oss. Men vi kan inte riktigt nöja oss med att bara behärska dem, vi måste vara bäst i världen på dem. Och det gör att vi kommer att leta efter spetskompetens och väldigt duktiga ingenjörer som tar examen från utbildningarna på tekniska högskolor och på universitetsnivå.

Det är när man ber om svar på frågan vad fusionen av it och telekom konkret kommer att leda till för detta nya Ericsson som Ewaldsson nickar mot Volvo-bilen.

– Det är en fantastiskt spännande fråga. Det leder först fram till en mycket hög grad av automation. Vi tror att 5g-systemen kommer att vara automatiserade på en nivå som gränsar till ai. De kommer att kunna fatta beslut kring uppkopplingar mellan olika saker i internet of things. Och olika moln, som till exempel ett bilmoln (där trådlös kommunikation bland annat sker mellan bilarna, reds anm).

Läs allt om Ericsson-krisen här!

– Alla de här sakerna kommer behöva fatta omedelbara beslut. Det kommer också att byggas in intelligens kring förutseende: att förutse var olika typer av tjänster behövs vid vissa tidpunkter.

Allt det här kan framstå som visionärt och ofokuserat på samma gång. Det är också det Ericssons kritiker gärna framhåller: att man inte begriper vad Ericssons erbjudande går ut på längre. Mot kritikerna står en koncern som överlevt teknikskiften ändå sedan 1800-talet. Nu återstår att se om de klarar ännu ett.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer