Eneroth: Ingen tunnel utan danskarna

2021-03-26 07:26  
Färjor på väg över Öresund med Helsingborg i förgrunden och Helsingör i bakgrunden. Blir det tunnlar i framtiden? Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmarks transportminister Benny Engelbrecht (S) är mycket tveksam till planerna på en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) beklagar uttalandet och säger att det inte blir något av tunnelprojektet om Danmark hoppar av.

Det rapporterar SVT Helsingborg. Eneroth understryker hur viktig han tycker att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör är och öppnar för nya samtal om ekonomin.

Läs mer: Kommuner i kamp om Öresundsförbindelse: ”Finns inget stöd”

– Öresundsregionen är ju den starkast växande regionen, då behöver vi fler förbindelser, inte minst med järnväg, säger han till SVT.

Läs mer: Skåne vill vara med och betala Öresundstunnel

I början av mars träffades de båda ministrarna. Men HH-förbindelsen stod inte på dagordningen då, och Engelbrechts utspel, som gjordes på onsdagen, var inget som Eneroth hade förutsett.

Ingen förbindelse om Danmark hoppar av

På frågan om det skulle vara möjligt att bygga förbindelsen utan dansk medverkan säger ministern till SVT:

– Nej, it takes two to tango. Det innebär att vi får fortsätta att diskutera tills vi når en överenskommelse.

Mer om: Danmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer