Coronaprover försenas i postgången

2020-06-16 12:08  
Analysen av coronaprover från Blekinge försenas på grund av dåligt fungerande transporter, enligt chefen för klinisk mikrobiologi i Blekinge och Kronoberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppemot en fjärdedel av de coronaprover som tagits på vårdpersonal i Blekinge har försenats på grund av dåligt fungerande transporter, rapporterar P4 Blekinge.

Proverna skickas till Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för analys.

– Vart fjärde–vart femte paket kommer inte fram som det ska, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi i Blekinge och Kronoberg till radion.

Inga prover har kommit bort, men många prover blir ett eller flera dygn försenade, uppger han. Proverna i sig tar inte skada av förseningen, utan den allvarligaste effekten är att sjukvårdspersonal som stannat hemma med symptom inte kan gå tillbaka till jobbet förrän de fått besked om att de inte har smittats av coronaviruset.

Läs mer: Fler svenska labb får analysera coronavirus

Postnord som ansvarar för transporterna ställer sig frågande till kritiken från Blekingesjukhuset.

Vi har inte fått några indikationer på att det inte skulle fungera, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord till radion.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer