Brand rasar på rymdbasen Esrange

2021-08-26 15:01  
Esrange i Kiruna. Bilden visar branden i den södra delen av basområdet som använts sedan 60-talet för att skjuta upp sondraketer för forskningsändamål. Foto: Esrange/TT

Det brinner fortfarande i flera byggnader på rymdbasen Esrange i Kiruna. "Det brinner för fullt", säger Björn Karlström, befäl vid räddningstjänsten, till TT.

En omfattande brand, som startade i samband med en planerad testbränning av testmotorer, pågår på rymdbasen Esrange i Kiruna.

Björn Karlström, befäl vid räddningstjänsten i Kiruna, betecknar branden som kraftig.

– Det brinner för fullt och vi har ett tiotal olika resurser på plats, säger han till TT.

Enligt Björn Karlsson har byggnaderna kring uppskjutningsrampen drabbats av omfattade skador av branden – som är långt ifrån släckt.

– Det är svårt att säga hur länge insatsen på platsen kommer att hålla på, men det handlar om ytterligare minst 3-4 timmar. 25 brandmän är på plats och om en timme kommer de att avlösas, säger han.

”Omfattande skador”

Swedish Space Corporation (SSC) är det statliga företag som äger Svenska rymdbolaget, som i sin tur äger och driver Esrange.

Enligt Anni Bölenius, kommunikationschef på SSC, uppstod branden i samband med en testbränning av en raketmotor, något som orsakat "omfattande skador" på de kringliggande byggnaderna. De byggnader som påverkats är dock de gamla, inte de nya.

Den fulla vidden av detta återstår att se, men flera byggnader är påverkade.

– Vi är väldigt ledsna, så klart, samtidigt som vi är glada över att det inte uppstod några personskador. Alla är i säkerhet, säger Anni Bölenius till TT.

Raketmotor antändes

Den aktuella raketmotorn hade använts till en så kallad sondraket, en typ av raketer som skjutits upp från Esrange ända sedan 1960-talet.

– Vi har skjutit upp fler än 600 av sådana raketer. De används för att kunna göra olika typer av experiment i tyngdlöshet. Raketen går upp och sedan ner igen. Därefter destrueras raketerna och motorerna testbränns och det var i samband med en sådan testbränning som branden plötsligt uppstod, säger Anni Bölenius.

Branden startade kl. 09.30 på torsdagsmorgonen i den södra delen av basområdet. Det är för tidigt att säga något om den exakta omfattningen av branden, men de nya delarna av basen ska alltså inte vara påverkade.

Esrange

Esrange Space Center är Sveriges enda rymdbas.

Anläggningen ligger cirka 40 kilometer öster om Kiruna.

På Esrange arbetar man med satellitkommunikation och utför tjänster inom rymd- och atmosfärforskning samt tyngdlöshetsforskning genom bland annat uppsändningar av sondraketer i kastbanor och höghöjdsballonger.

Anläggningen ägs av Swedish Space Corporation (SSC).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer