Svenska offer för ukrainsk Bitcoinbluff: ”Inget att leva för”

2020-03-02 07:36  
Att locka med investeringar i kryptovalutan bitcoin är en metod som bedrägerifabriken i Kiev misstänks för. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Från en regelrätt bedrägerifabrik i Ukraina har människor över hela världen lurats på pengar, rapporterar Dagens Nyheter och internationella medier.

Slipade telefonförsäljare har lovat hög avkastning på investeringar i kryptovalutor som bitcoin och förmått offren att installera program som gjort det möjligt att fjärrstyra deras datorer, enligt DN som publicerar uppgifterna ihop med tidningar i 25 länder och ihop med den internationella journalistorganisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

DN har haft en källa som på företagets kontor i Kiev med dold kamera dokumenterat bedrägerierna. Uppgifter från företagets kunddatabaser och interna system visar att över 1 000 personer lurats i över 50 länder. Det handlar om miljontals kronor som de förlorat.

Polisen maktlös

Offren har sett annonser, ofta falskt utformade med kändisar som lockbete, och frestats till snabba klipp i bitcoin.

Läs mer: Hur blir vi hackade år 2030? Experten reder ut

Sedan har de blivit uppringda av telefonförsäljarna som förespeglat att de företräder ett internationellt finansbolag och fiskat in offren genom att först bara be om små investeringar. Väl på kroken har de påstridiga försäljarna återkommit för att få ut mer och mer av sina offer.

DN-källans uppgifter verifieras av samstämmiga vittnesmål från mer än 170 offer spridda över flera kontinenter. Polisen har i de flesta fall inte försökt utreda bedrägerierna, skriver tidningen.

Svarar inte

Med de fjärrstyrda programmen har bedragarna kunnat ta snabblån till mycket höga räntor i datorägarnas namn. Vissa är nu skuldsatta för livet och får leva på existensminimum.

I Sverige har flera personer, särskilt pensionärer, gått på bluffen, enligt DN.

– Jag har ingenting att leva för, säger en 67-åring i Dalarna.

Läs mer: Han berättar historien om tidernas värsta cyberattack

Personen lurades på 1,3 miljoner kronor. Efter att ha tvingats sälja sitt hus återstår lån på 800 000 kronor. Nu finns inte pengar till vare sig räntor, mat eller hyra.

Företagets vd säger till DN att företaget bara sysslar med it-tjänster, och inte alls med investeringar. Trots att vd:n fått god tid på sig att svara på tidningens frågor har han inte återkommit.

Mer om: Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt