Nu vill USA förbjuda Huawei även i elnätet

2019-02-26 09:00  
Foto: Alamy

Efter att ha bannlyst Huawei från 5g-utbyggnaden föreslår nu flera tunga politiker från båda partier ett liknande förbud i elnätet.

Den amerikanska mobiliseringen mot Huawei fortsätter. I ett brev adresserat till den amerikanska energiministern och ministern för inrikes säkerhet varnar flera tunga politiker för att det kinesiska företaget utgör ett hot mot elnätet.

Huawei är en världsledande leverantör av bland annat växelriktare som används i solcellssystem, och har nyligen gett sig in på den amerikanska marknaden, rapporterar Reuters. Oron ligger i att företaget skulle kunna bygga in bakdörrar som gör det möjligt att fjärrstyra eller attackera utrustningen, vilket skulle kunna få stora konsekvenser för elförsörjningen i landet.

Läs mer: Skandalerna som skakar Huawei

Brevet är undertecknat av elva senatorer från båda partierna. Däribland båda partiernas ledande politiker i senatens underrättelsekommitté och den tidigare republikanska presidentkandidaten Mitt Romney.

”Storskaliga solcellsanläggningar och sådana som används av husägare, skolor och företag är alla lika sårbara för cyberattacker. Vår federala regering bör överväga att förbjuda användningen av Huaweis växelriktare i USA och arbeta med statliga och lokala lagstiftare för att höja medvetandegraden och förebygga potentiella hot”, skriver de i sitt brev.

Läs mer: ”Ville jag störa ut Sverige skulle jag välja att attackera elnätet”

USA har likt flera andra länder förbjudit Huawei-utrustning i utbyggnaden av 5g-nätet. Digitaliseringsminister Anders Ygeman har tidigare sagt till Ny Teknik att Sverige bör se över möjligheten att kunna stoppa Huawei från att delta i 5g-utbyggnaden.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Elnätet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt