Försäkringsjätte delade känslig information om kunder

2020-11-03 16:38  
Försäkringsbolaget Folksams kontor. Foto: Nora Lorek/TT

Upp emot en miljon svenska kunder till Folksam har fått sina uppgifter delade till stora teknikföretag som Facebook, Google, Microsoft och Linkedin.

Bland uppgifterna finns till exempel information om kunder tecknat en facklig försäkring eller en gravidförsäkring. Även kunders personnummer har funnits med i materialet.

– Vi förstår att det här kan väcka oro hos våra kunder och vi ser allvarligt på det som inträffat. Vi har omedelbart  stoppat delningen av de här personuppgifterna och begärt att de raderas, säger Jens Wikström, som är chef för marknad och försäljning på Folksam till Dagens industri.

Folksam har själva anmält felet till Datainspektionen som ska göra en utredning. Enligt försäkringsföretaget finns i dagsläget ingen information att uppgifterna ska ha använts ”på något otillbörligt sätt”.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt