FCC: Huawei och ZTE hotar den nationella säkerheten

2020-07-01 10:13  
Nu blir det formellt förbjudet för amerikanska telekombolag att använda federala medel för att köa och installera utrustning från Huawei och ZTE. Foto: AP Photo/Kin Cheung, File

De kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE är "nationella säkerhetshot". Det har den amerikanska federala myndigheten FCC nu deklarerat.

Att Huawei och ZTE omfattas av kinesisk lag innebär en risk för att de kan tvingas samarbeta med Kinas underrättelsetjänst. Detta har federala byråer och lagstiftare i USA länge oroat sig för. Samtidigt har de två telekomjättarna hela tiden tillbakavisat den farhågan.

Men den federala myndigheten FCC, en slags amerikansk motsvarighet till svenska Post- och Telestyrelsen, menar att bevisen är starka för att oron är befogad. Därför blir det nu formellt förbjudet för amerikanska telekombolag att använda federala medel för att köpa och installera utrustning från Huawei och ZTE, berättar Techcrunch.

”Vi kan inte och kommer inte att tillåta det kinesiska kommunistpartiet att exploatera sårbarheter i nätverket och riskera vår kritiska kommunikationsinfrastruktur” säger FCC i ett uttalande.

Läs mer: USA: Huawei kontrolleras av Kinas militär

Hur Huawei och ZTE ser på FCC:s beslut står inte klart.

Ania Obminska

Mer om: Huawei ZTE

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt