Säkerhet

EU-register med dömdas fingeravtryck på gång

Ett gemensamt EU-register med fingeravtryck är på gång för att ge polisen enkel tillgång till uppgifter om domar i andra medlemsländer mot personer som inte är EU-medborgare. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Ett EU-gemensamt, lättillgängligt register med fingeravtryck och uppgifter om fängelsedömda personer från länder utanför unionen är på gång. Nu finns bara dömda EU-medborgares uppgifter enkelt sökbara för polisen.

Publicerad

Regeringen ber en utredare föreslå de lagändringar som behövs för att Sverige ska garantera leverans av fingeravtryck till registret och uppfylla de övriga krav som finns i EU-förordningen om registret. För tredjelandsmedborgare som dömts till minst sex månaders fängelse i något EU-land ska fingeravtryck läggas in i registret.

Registret ska göra det enkelt för polisen i ett medlemsland att snabbt ta reda på om en medborgare från något land utanför unionen dömts till fängelse i något annat EU-land. I dag måste polisen ställa frågor till kollegorna i samtliga medlemsländer. Det nya registret ska göra det möjligt att med en slagning få reda på domar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här