EU-register med dömdas fingeravtryck på gång

2020-01-30 07:43  
Ett gemensamt EU-register med fingeravtryck är på gång för att ge polisen enkel tillgång till uppgifter om domar i andra medlemsländer mot personer som inte är EU-medborgare. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Ett EU-gemensamt, lättillgängligt register med fingeravtryck och uppgifter om fängelsedömda personer från länder utanför unionen är på gång. Nu finns bara dömda EU-medborgares uppgifter enkelt sökbara för polisen.

Regeringen ber en utredare föreslå de lagändringar som behövs för att Sverige ska garantera leverans av fingeravtryck till registret och uppfylla de övriga krav som finns i EU-förordningen om registret. För tredjelandsmedborgare som dömts till minst sex månaders fängelse i något EU-land ska fingeravtryck läggas in i registret.

Registret ska göra det enkelt för polisen i ett medlemsland att snabbt ta reda på om en medborgare från något land utanför unionen dömts till fängelse i något annat EU-land. I dag måste polisen ställa frågor till kollegorna i samtliga medlemsländer. Det nya registret ska göra det möjligt att med en slagning få reda på domar.

Utredaren ska också föreslå hur en ordning kan se ut som säkerställer att alla, oavsett medborgarskap, som får ett straff på sex månader i Sverige finns med fingeravtryck i register.

Läs mer: USA kräver bakdörrar i Facebooks krypterade chattappar

I praktiken tas redan fingeravtryck på de allra flesta som anhålls och häktas under förundersökningen, men det är inte inskrivet i lag på ett sätt som uppfyller de krav EU-regelverket ställer.

Det är Finansinspektionens chefsjurist Eric Leijonram som får uppdraget och han ska leverera förslag i februari 2021, med sikte på införande sommaren 2022.

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt