Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Datainspektionen stoppar polisens test med ansiktsigenkänning

2019-12-17 12:49  
Datainspektionen säger nej till polisens testverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Datainspektionen säger nej till polisens testverksamhet med ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Nu blir ärendet en fråga för regeringen.

I ett svar på polisens begäran om tillåtelse för testverksamhet med den nya tekniken skriver Datainspektionen att den inte kan bifallas på grund av en formulering i utlänningsdatalagen.

"Vår bedömning är att polisen har ett tydligt behov av att få utföra det tänkta testet, men för att det ska bli möjligt krävs en ändring i lagstiftningen", skriver Elena Mazzotti Pallard, jurist på Datainspektionen i ett pressmeddelande.

Därför skickar Datainspektionen sitt svar på polisens förhandssamråd för kännedom till regeringen.

Stoppa kriminella

Polisen vill pröva ansiktsigenkänningsteknik på Skavsta flygplats i ett försök att stoppa kriminella. Myndigheten vill utveckla ett datorprogram som känner igen och matchar ansikten på misstänkta, från exempelvis övervakningskameror, med personer i polisens register och uppgifter i pass. När väl programvaran är klar kan tekniken komma att användas på flera andra svenska flygplatser och i hamnar.

Läs mer: Här är riskerna med att hacka kriminellas mobiler

Behovet har uppstått sedan det i dag förekommer att grovt kriminella använder stulna pass från personer som liknar dem själva för att på det sättet kunna ta sig in och ut ur landet.

Rättslig grund

Datainspektionen har inga invändningar mot den rättsliga grunden för tekniken eller på det sätt polisen avser att behandla uppgifterna de samlar in. Det som sätter käppar i hjulet är att en formulering om biometriska uppgifter i utlänningsdatalagen som övertrumfar dataskyddslagen.

TT har sökt justitieministern för en kommentar.

Mer om: Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt