Vindkraftens segertåg fortsätter – nytt rekordår

2021-01-29 06:00  

Elproduktionen från vindkraft ökade med nästan 40 procent från 2019 till 2020, visar ny statistik. Ökningen beror främst på att det byggts många nya vindkraftverk. ”Sverige är på elsidan vad Norge är på oljesidan”, säger Daniel Kulin på Svensk vindenergi. 

Artikeln är uppdaterad.

Från 19,9 TWh 2019 till 27,6 TWh 2020. Så mycket ökade elproduktionen från vindkraft, enligt statistik från Svenska kraftnät. Än så länge är vindkraften betydligt mindre än vattenkraften och kärnkraften, men luckan minskar snabbt. 

– Mellan 2015 och 2018 låg produktionen av vindkraft ganska konstant, men sedan dess har det ökat varje år, oavsett om det blåser mycket eller inte, säger Birger Fält på Svenska kraftnät. 

Under året noterade också vindkraften sin allra högsta timproduktion någonsin i Sverige. Mellan klockan sju och åtta på morgonen den 21 november genererades 8 397 MWh.

Läs mer: Amazon rekordsatsar på vindkraft i Sverige

Solkraften ökar

Det ska sägas att statistiken från Svenska kraftnät bara omfattar den el som tagit sig ut i elnätet. En privatperson med solpaneler på taket som använder all el själv syns alltså inte i statistiken. Trots det ökar solkraften rejält, om än från låga nivåer. 

– Länge var det så små siffror att de inte syntes, men nu börjar solkraften synas i förhållande till annan produktion, säger Birger Fält. 

En faktor bakom vindkraftens stora uppgång är – vinden. Under 2020 hamnade det som branschen kallar vindindex på 114, alltså blåste det 14 procent mer än normalt. Men en viktigare faktor är att utbyggnaden har gått väldigt snabbt. Och det trots förseningar som gjort att vindkraftverk inte hunnit bli klara under 2020. 

– Den enkla förklaringen är att vindkraft är det energislag som är billigast att bygga. I stort sett alla pengar till ny elproduktion i Sverige går till vindkraft, säger Daniel Kulin, analytiker hos branschorganisationen Svensk vindenergi.

Läs mer: Volvo utvecklar vätgasmotor för tunga transporter

Välkänt problem

Enligt organisationen kommer vindkraften under 2021 att fortsätta byggas ut i hög takt.

– Vindkraften har slagit rekord varje år och det kommer att fortsätta. Det har gått snabbare än nästan alla trott. Vi vet inte var kurvan slutar, men den pekar brant uppåt, säger Daniel Kulin. 

Även om det finns system kvar där den som vill bygga vindkraftverk i Sverige kan få bidrag, menar Daniel Kulin att det i princip inte är aktuellt längre. 

– Hela branschen betraktar stödsystemet som dött. Vindkraften har tidigare varit stödberoende men är nu kommersiellt mogen, säger han. 

Sveriges elförsörjning blir alltså mer och mer beroende av vindkraften. Men vad händer när det inte blåser? Det är en fråga Daniel Kulin fått många gånger. 

– Det är svårt, det kräver nya lösningar, och jag vet inte det exakta svaret i dag. Men problemet är välkänt och det finns hur många som helst som försöker lösa det, säger han.

En lösning kan enligt Kulin vara industrier som anpassar sig efter läget och använder mycket el när det finns, och lite el när det är brist.

Läs mer: Ny rapport: Förnybart slog fossilt i Europa

Mycket på gång

Statistiken från Svenska kraftnät visar också att Sverige under 2020 exporterade hela 37 TWh, klart mest till Finland. Under samma period importerades 12,4 TWh, framför allt från Norge. Det betyder att nettosiffran landar på 24,6 TWh i export. Per capita exporterar Sverige mest el i hela EU. 

– Sverige är på elsidan vad Norge är på oljesidan, och det fortsätter att öka, säger Daniel Kulin. 

På sikt tror han att den stora tillgången på el och de låga, stabila elpriserna kommer att leda till många investeringar, framför allt i det elområde som sträcker sig ungefär från Västerbotten till Gävleborg.  

– Det är hur många serverhallar som helst på gång, men också annat som utveckling av elektrobränslen, materialteknik och vätgas. Gillar man att Sverige utvecklar näringslivet och ny teknik, då behöver vi det här, säger Daniel Kulin.

Uppdatering: I en tidigare version av texten angavs fel enhet gällande hur mycket vindkraft som beräknas byggas 2021.

Fakta: Sveriges elproduktion under 2020 

Vattenkraft: 72 TWh

Kärnkraft: 47,4 TWh

Vindkraft: 27,6 TWh

Övrig värmekraft: 5,9 TWh

Solkraft: 0,5 TWh

Totalt: 153,6 TWh

Källa: Svenska kraftnät. Statistiken omfattar bara den el som tagit sig ut i elnätet. Officiell statistik från Energimyndigheten, som är mer omfattande, kommer den 10 februari.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt