Vindkraft i Europa kan täcka hela världens energibehov

2019-08-21 12:51  
"En enorm vindkraftpotential i hela Europa som måste utnyttjas om vi ska förhindra en klimatkatastrof", säger Benjamin Sovacool. Foto: TT/Rights Managed

EU skulle kunna göra betydligt mer i omställningen till förnybar energi, enligt en ny studie. Vindkraften skulle kunna täcka hela världens energibehov.

Om alla lämpliga platser på land i Europa förses med en vindturbin skulle dessa ge 100 gånger mer vindel än vad som produceras i dag av landbaserad vindkraft på kontinenten. Det skulle ge 11 miljoner ytterligare vindturbiner jämfört med i dag, vilket skulle täcka hela planetens elbehov från nu fram till 2050. Det skriver forskare vid University of Sussex i en studie som har publicerats i Energy Policy.

EU är redan i dag ledande inom vindkraftsproduktion. Räknar man med både land- och kustnära turbiner så utgör det ungefär en tredjedel av världens totala vindkraft. EU-kommissionen har också avlagt ett löfte om att addera eller uppdatera minst 20 000 vindkraftverk fram till 2050.

Men borde man vara mer aggressiv i sin satsning? Forskarna bakom rapporten menar i alla fall att potentialen är betydligt högre.

Läs mer: Kärnkraftsforskning kan ge lyft åt solkraft

– Vi säger inte att vi ska installera turbiner på alla identifierade platser. Men faktum är att studien visar att på en enorm vindkraftpotential i hela Europa som måste utnyttjas om vi ska förhindra en klimatkatastrof, säger en av studieförfattarna, Benjamin Sovacool, i ett pressmeddelande.

Den kritiska frågan i studien var: Hur stor vindkraftspotential har Europa? För att ta reda på det använde forskarna ett avancerat system med vindkartor.

Efter att ha tagit hänsyn till skyddade områden, infrastruktur och redan byggda områden hittade forskarna platser med gynnsamma vindhastigheter på 46 procent av Europas landyta. Fem miljoner kvadratkilometers yta som skulle ge nära 500 exajoule, vilket motsvarar drygt 139 000 TWh. Enligt dagens beräkningar kommer det globala energibehovet 2050 vara 430 exajoule.

Läs mer: Gammal regel hämmar vindkraftsproduktion

Man beaktade dock inte allmän acceptans, platsspecifika problem, eller vem som äger marken. Utan forskarna har bara markerat områden som är lämpliga för vindtekniken.

– Även utan att räkna med utvecklingen inom vindkraftverksteknik under de kommande decennierna, så är vindkraft på land den billigaste mogna källan till förnybar energi, säger Peter Enevoldsen, som forskar vindkraft vid Aarhus universitet, i samma pressmeddelande.

Viktor Krylmark

Mer om: Vindkraft Europa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt