USA:s första ”riktiga” havsvindpark byggs med jätteturbinerna

2021-05-19 12:15  

Nu har Vineyard Wind 1 fått grönt ljus. Det blir USA:s första havsbaserade vindkraftspark. ”Lansering av en helt ny industri.”

I snart fyra år har Vineyard Winds arbetat med att få bygga kraftverk utanför Massachusetts. Även om projektet fått stort stöd från allmänheten processen varit utdragen. Över 20 federala, statliga och lokala myndigheter har varit involverade och tittat på konstruktions- och driftsplaner.

Men nu har man passerat nålsögat och fått ett så kallat ”Record of Decision” från den amerikanska myndigheten för energisystem till havs (Bureau of Ocean Energy Management). Ett beslut som företaget beskriver som ett enormt viktigt steg för kommersiell havsbaserad vindkraft och ska vara USA:s första havsbaserade vindkraftpark i kommersiell skala.

Vineyard Winds är ett samriskbolag mellan Avangrid Renewables och danska Copenhagen Infrastructure Partners. Den första parken, strax söder om ön Martha’s Vineyard vid Cape Cod i delstaten Massachusetts, ska ha en installerad effekt på 800 MW.

– Beslutet är lanseringen av en helt ny industri, säger Lars T. Pedersen, vd på Vineyard Wind, enligt ett pressmeddelande.

I parken kommer det stå 62 GE-turbiner av typen Haliade-X där varje turbin är på 13 MW, världens största vindkraftsturbin.

Läs mer: Så kan vindkraften göra svenska elnätet stabilt

De 62 kraftverken placeras en nautisk mil från varandra (1 852 meter) för att inte störa annan sjöfart eller fiske – och från slutet av 2022 ska de börja leverera el. 

Vineyard Winds projekt må vara det första av sitt slag – men det kommer snart få sällskap. Biden-administrationen har satt upp målet att uppnå 30 GW kapacitet från havsbaserad vindkraft till 2030. Det är en rejäl ökning från dagens väldigt modesta 42 MW.

Fakta Vinyard Winds 1

Antal vindturbiner: 62

Modell vindturbiner: GE Haliade-X 13 MW

Rotordiameter: 220 meter

Totalhöjd: 248 meter

Frekvens: 50 och 60 Hz

Brutto AEP: ca 71 GWh

Kapacitetsfaktor: 60-64 procent

IEC windklassning: IC

Felix Björklund

Mer om: Vindkraft USA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt