Test: Sony Linkbuds S –  ”Jag lämnar galaxen” 

2022-11-08 10:41  

Sony Linkbud S är här. Ett par supernätta, trådlösa in-ears med aktiv brusreducering. Sony gör nästan allt rätt – synd bara att passformen är usel, skriver Ny Tekniks Viktor Krylmark.

Lättviktarna Sony Linkbuds S väger in på 4,8 gram per öronsnäcka. De nya hörlurarna av modellen trådlösa in-ears är världens minsta.  

De kommer med aktiv brusreducering, genomlyssning, ”avkänningsteknik” och stabil batteritid. Hur presterar de små pluggarna i verkligheten? 

Ljud 

Hur kan ett par så små hörlurar ge så stort ljud? Det är svårt att ta in. För inte alls länge sedan testade jag Sonys nya over-ears WH-1000xm5. Det var en uppvisning i hur hörlurar av den modellen ska låta. 

Med Linkbuds S är det dags för nästa show. Den nya 5mm-drivenheten fångar detaljerna på ett imponerande sätt och basåtergivningen är riktigt go. Jag upplever att vilken typ av musik jag än utmanar propparna med så fixar de uppgiften galant. 

Jag är lika positiv till genomlyssningen som hörlurarna presterar. När jag aktiverar den hör jag min omgivning naturligt – och ja, lite förstärkt. I många andra hörlurar kan den här funktionen upplevas lite onaturlig – men den känslan får jag alltså inte här. 

Samtalskvaliteten är prima. Sonys voice pickup-teknik är imponerande. Höstblåsten påverkar inte mina samtal utan mikrofonerna är noga med att bara släppa igenom min röst och inget annat. De är även hyfsat bra på att styra bort kontorsbuller. Så är du på jakt efter att par lurar som kan stärka ditt mötes-game är det här en stark kandidat. 

Funktion 

Sony har bakat in en rad olika funktioner i de här mikropluggarna. Nästa generations bluetooth (5.2), speak-to-chat, alltså tala-i-chatt, röstigenkänning för mikrofonerna, och klassikerna aktiv brusreducering/genomlyssning. 

Tala-i-chatt-funktionen är en riktig vattendelare. Funktionen gör att du pausar musiken bara genom att börja prata. Jag har kollegor som avskyr den. Själv tycker den är ganska trevlig – men jag förstår invändningen. Det är inte alltid den passar – och det är lätt att glömma bort att man har den aktiverad. Funktionen i sig fungerar som förväntat i Linkbuds S.  

Som många andra hörlurar styrs även dessa med touchplattor på utsidan av snäckorna. Responsen vid trycken är rapp – här finns inget att anmärka på.

Detekteringsalternativ finns i appen. Alltså att appen känner av aktiviteter och platser jag befinner mig på, och justerar automatiskt omgivande ljudet, är mest irriterande faktiskt. Den funktionen kan du strunta i.

Batteritiden är att räkna med. 6 timmars lyssning med aktiv brusreducering och ytterligare 14 timmars batteritid finns att hämta i laddningsfodralet. Fem minuters laddning ger upp till en timmes lyssning.  

Linkbuds S är kompatibla med röstassistenterna Google Assistant och Alexa.

Passform 

Jag har genom åren testat ett gäng Sony-hörlurar. Ljudmässigt levererar de alltid. Passformen brukar det vara sämre med. 

Initialt kändes det med Linkbuds som att äntligen! Nu har Sony fattat grejen. En halvskruv in i örat – sen sitter de som en smäck. 

Ja, de gör ju det inledningsvis. Men det beror på att jag också sitter still framför datorn. Så fort jag tar med dem ut, på promenad eller till gymmet – ja då kommer de gamla Sony-bristerna fram igen. De vill helt enkelt inte sitta kvar i mina öron. Jag måste peta tillbaka dem både nu och då. Givetvis har jag testat samtliga medföljande pluggar.

Sony Linkbuds S. Foto: Sony

Är det då mina öron det är fel på? Kanske, men jag noterar att min kollega Simon Campanello har problem med det här när han testar premiumlurarna WF-1000XM4, Linkbuds lite biffigare storasyster. Antingen har vi väldigt lika öron jag och Simon, eller så är det här något som Sony faktiskt är väldigt dåliga på.  

Det här problemet har jag aldrig med till exempel Sennheiser eller Jabra.  

Passformsläxan var inte gjord, alltså.  

Vid stillasittande sitter de dock bra och bekvämt – precis som utlovat. Det är trots allt ett par riktigt nätta in-ears vi har att göra med. Kanske är det detta de faller på när man rör på sig? Att de är för lätta. 

Design 

Sony jobbar med rundade snäckor och slät yta som landar naturligt i öronen. De sticker inte ut onödigt mycket (som lätt blir fallet med trådlösa in-ears). Lite kan jag störa mig på att det blir som en liten glipa mellan örat och hörlurarna.  

Laddningsasken är precis som lurarna en smidig liten sak som man lätt får med sig.  

Färger finns tre att välja mellan: Svart, vit och ecru. Den sista går lite åt det beiga. 

Precis som övriga modeller i Linkbuds-serien är förpackningen som hörlurarna kommer i plastfri – och själva hörlurarna består delvis av material återvunnet från bildelar. 

Hur bra är Sony Linkbuds? 

Jag gillar de här Sonypluggarna – mycket. Men jag skulle vilja tycka om dem ännu mer. 

Basåtergivningen är mäktig, när jag spelar pampig musik från filmen ”Interstellar” är det som att jag lämnar galaxen. Det är på det hela taget väldigt imponerande vad Sony lyckas åstadkomma med dessa små lurar. 

Så länge jag sitter still snuddar de på 5 av 5. 

Men så fort jag rör mig, alltså promenerar, tränar eller liknande sitter de sämre, jag måste lägga dem till rätta för ofta.  

Det är synd och onödigt på ett par så i övrigt fina hörlurar – som erbjuder så mycket, till ett bra pris. 

Fakta: Sony Linkbuds 

Typ: Trådlösa in-ears.

Aktiv brusreducering: Ja.

Bluetooth: 5.2 (LDAC, AAC, SBC).

Element: 5 mm.

Frekvens: 20 - 20.000 Hz.

IP-klassning: IPX4 – inte vattentäta.

Lyssningstid: Upp till 6 timmar med aktiv brusreducering. Snabbladdning: 5 minuters laddning ger 1 timmes lyssningstid.

Pris cirka: 1 995 kronor.

Testade: Oktober 2022.

Viktor Krylmark

Mer om: Sony Hörlurar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt