Test: Sennheiser Momentum True Wireless 2 – ”Jättebra ljud, men är de värda pengarna?”

2020-05-23 08:02  

Sennheiser har gjort en redan bra hörlur ytterligare lite bättre – ändå är det inte ett självklart köp, enligt Ny Tekniks Viktor Krylmark.

För lite drygt ett år sedan testade jag Sennheiser Momentum True Wireless. Ett par hörlurar som föll mig i smaken.

Sedan dess har Sennheiser utvecklat en uppföljare. Momentum True Wireless 2 – dessa har jag testat nu. Hur står de sig mot föregångaren? På vilka punkter är de faktiskt bättre?

Det krispiga ljudet, och goa basen finns där – men det räknar man liksom med när Sennheiser tillverkar ett par hörlurar som blir dina för cirka 3 200 kronor. Allt annat vore skandal.

MTW2 väger nätta 12 gram, att jämföra med föregångaren 69,8 gram – det är en imponerande viktkapning. Det syns också på själva snäckorna. Om första generationen ser ut lite som en humla, så ser den nya mer ut som ett rippat bi. Väl i örat går de dock att känna igen. Hörlurarna sitter bekvämt. Alltså så pass bekvämt att man glömmer bort att man har dem på sig. Laddasken är även denna gång klädd i tyg, den här gången mörkgrå i stället för ljusgrå.

Ny mörkare laddningsask jämfört med föregånare. Foto: Sennheiser

Trots att den nya hörluren är lättare har Sennheiser ökat batteritiden med 3 timmar. Den totala lyssningstiden ligger nu på 7 timmar – vilket så klart är mycket välkommet. Man har dessutom tagit steget från Bluetooth 5.0 till Bluetooth 5.1.

Läs mer: Test: Det bästa med Ipad Pro går nästan inte ens att använda

Men den stora, och mest skrytiga förbättringen är brusreduceringen. I Momentum True Wireless 2 har man bakat in aktiv brusreducering. Och den är bra, men inte felfri. I en kontorsmiljö till exempel gör den skillnad. Det värsta bullret kapas, men förvänta dig inte komplett tystnad. Använder du däremot aktiv brusreducering i kombination med att lyssna på musik finns det inte en chans att störiga kollegor kan nå dig.

På språng är ANC (en vanlig förkortning för active noise cancelling) dock inte lika bra, framförallt upplever jag att den har problem med vind. På cykel omvandlas brusreduceringen till ett lätt ljud som påminner om att någon blåser i en mikrofon. Samma sak om du promenerar en blåsig dag. Problemet är dock kortvarigt, tre snabba tryck på höger hörlur så avaktiverar du den aktiva brusreduceringen. Men under rätt förutsättningar blockerar den stadsbrus effektivt. Ett annat litet minus med den aktiva brusreduceringen är att den inte är justerbar – den är antingen av eller på.

Momentum True Wireless 2 kostar cirka 3200 kronor. Foto: Sennheiser

Styrningen då? Den är busenkel. I faktarutan nedan kan du läsa mer utförligt om hur du navigerar med hörlurarna. Men jag som annars föredrar knappar på in ears kan ändå uppskatta de metalliska touch-plattorna på dessa.

Appen, ja den finns men jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den. Den är bra vid uppstart, alltså när hörlurarna är nya och de ska parkopplas. Då kan du också sätta inställningarna du vill ha. Till exempel: Ska man svara på samtal automatiskt när man tar upp hörlurarna? Vill man att musiken ska pausa automatiskt när man tar ut en hörlur ur örat? Vill man justera equalizern något?

Det senare tycker jag varken gör från eller till. Bäst ljud får jag när jag ligger kvar på neutralt läge. När jag väl gjort dessa inställningar finns appen bara där dold och meningslös i min telefon och väntar på att skicka ut en ny firmware.

Läs mer: Test: Google Nest Wifi – smart högtalare och wifi-system i ett

Samtalskvaliteten är förbättrad mot föregångaren. Trots det är den inte helt bra. Mins röst hörs, men det låter inte som jag? Och det finns inget krisp i samtalet. Så här finns det mer att jobba på för Sennheiser.

Prislappen för dessa är som sagt saftig: 3 200 kronor. Och visst, Momentum True Wireless 2 är ett par jättebra in ears. Men jag har ärligt talat svårt att motivera varför man ska lägga de pengarna i stället för att köpa föregångaren som just nu kostar mellan 1 800 och 2 300 kronor. Det är nämligen också ett par jättebra hörlurar – men saknar aktiv brusreducering och har sämre batteritid. Kanske kan man leva med det?

Specifikationer: Sennheiser Momentum True Wireless 2

Vad är det för hörlurar: Trådlösa in ears.

Bluetooth: 5.1.

App: Ja (Sennheiser Smart Control).

IP-certifiering: IPX4.

Kodekar: aptX, AAC, SBC.

Batteri: 7 h + 21 h från fodral

Vikt hörlurarna: 12 gram.

Frekvensomfång: 5 - 21 000 Hz.

Batteritid: Upp till 7 timmar, med laddasken upp till 28 timmar.

Laddkabel: USB C.

Tillgängliga färger: Svart, vit och silver.

Pris cirka: 3 200 kronor.

Fakta – så styr du Sennheiser Momentum True Wireless 2

Det ska sägas att man i appen kan ställa in hur man vill styra hörlurarna. Men här är standardinställningarna.

Vänster hörlur:

1 tryck: Pause/Play

2 tryck: Nästa låt

3 tryck: Föregående låt

Långt tryck: Sänk volymen

Höger hörlur:

1 tryck: Aktivera röstassistent

2 tryck: Aktivera/avaktivera genomlyssning.

3 tryck: Aktivera/avaktivera aktiv brusreducering

Långt tryck: Höj volymen

Vid samtal:

Samma inställning på båda hörlurarna:

1 tryck: Svara, och lägg på.

2 tryck: Avvisa samtal.

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar Test

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt