Test: Med 8 Pro är Oneplus på samma nivå som de allra största

2020-04-14 17:53  

Med en maffig skärm, maxad prestanda och 5g-stöd har Oneplus gjort sin vassaste telefon någonsin. Det märks om inte annat på priset, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Jag antar att det bara är Donald Trump som kan stoppa Oneplus nu. 8 Pro är modellen som förvandlar Oneplus från en kinesisk uppstickare till en premiumleverantör på samma nivå som Apple, Samsung och Huawei.

Prislappen är därefter: 10 995 kronor för den dyraste modellen.

Å andra sidan är 8 Pro en smarttelefon som tål en jämförelse med exempelvis Huaweis P40 Pro. Utöver att 8 Pro nog inte riktigt kan matcha P40 Pro-kameran så står den sig väl sida vid sida med Huaweis splitternya flaggskepp. Plus den där lilla detaljen att Oneplus har stöd för Googles hela ekosystem.

Förmodligen finns det en ganska stor grupp mobilkunder som just nu tvivlar på hur klokt det är att uppgradera till en ny Huawei-telefon. Och gissningsvis är det en inte obetydlig skara bland dem som lär överväga ett Shenzen-språng över till konkurrenten Oneplus.

De lär i så fall inte bli besvikna. Oneplus 8 Pro är inte bara dyr, den känns också som en dyrgrip.

Med en skärm som kröker sig ner över respektive sida har den egentligen bara två minimala skärmkanter upptill och nertill. Baksidan är täckt av mattfrostat glas som ger lite välbehövlig greppfriktion och håller sig relativt fri från fingeravtryck. Designen är överlag oerhört smakfull, oavsett hur man vänder och vrider på modellen.

Skärmen är stor. Med 6,78 tum är den nästan Samsung Galaxy S20 Ultra-stor. Den är också helt fantastisk. 3168 x 1440 pixlar med en pixeltäthet på 513 ppi är utspridda över ett långsmalt bildförhållande på 19:8:9.

Oneplus säger att den hdr10plus-kapabla 8 Pro-skärmen kan pytsa ut en miljard unika färger och att det är 60 gånger mer än en ”vanlig” smarttelefon. Jag säger att det inte säger mig så mycket, men det ligger säkert något i det: att titta på film på den här enheten - till och med sådan film som helt klart avsetts för stora biodukar - är något alldeles extra.

120 hertz-skärm

Ändå är det inte det bästa med skärmen. Det priset går till uppdateringsfrekvensen på 120 hertz. Att scrolla och svepa sker med en sådan hastighet att jag nästan får fjärilar i magen. 120 hertz var en av nyheterna i Samsungs S20-serie, men faktum är att Oneplus 8 Pro vinner vid en mer nördig jämförelse. 8 Pro levererar samma snabba bilduppdatering även med den högsta upplösningen, medan Samsung i det läget saktar ner till gamla standarden 60 hertz.

Det hjälper säkert att min testmodell är den dyraste varianten, med 12 GB arbetsminne (en modell med 8 GB kostar en tusenlapp mindre). Det är mer minne än i många nya laptops. Det är mer minne än jag har i min tre år gamla gamingdator, som trots allt mäktar med de flesta virtual reality-spel.

Oneplus är full av den här sortens topprestanda. Processorn består av Qualcomms senaste Snapdragon 865, som får sällskap av 5g-chippet X55. Japp, samtliga modeller i 8-serien är förberedda för 5g och kan hantera både icke fristående och fristående 5g-nätverk.

En annan välkommen nyhet är den lilla knapphålsutskärningen för selfiekameran uppe till vänster på skärmen. Eller åtminstone är det välkommet att utskärningen ersätter den popup-kamera som begåvade fjolårets Oneplus 7-serie. Bytet innebär nämligen att Oneplus 8 Pro är IP68-klassad och står alltså pall för både damm och fukt.

Klarar lätt ett dygn

Att packa in högpresterande komponenter kräver förstås ett batteri som kan leverera den morgon-till-kväll-användning vi numera förväntar av oss av en telefon av den här kalibern. Av mitt test att döma klarar Oneplus 8 Pro – och dess 4510 mAh-batteri – det testet galant.

Jag öste på med full upplösning, högsta ljusstyrkan och streamade film under flera timmar, spelade in video och tog bilder. Ett dygn senare var testexemplaret fortfarande vid liv. Faktum är att den klarade sig ytterligare en natt, men då använde jag den nästan inte alls. Dessutom har Oneplus numera stöd för 30 watts trådlös laddning, samt omvänd trådlös laddning.

På en punkt når inte 8 Pro upp till sina konkurrenters nivåer, och den är inte betydelselös direkt. Det gäller förstås kameran. Om man är tidigare Oneplus-användare som väljer att uppgradera till den här modellen kommer man att bli glatt överraskad.

Huvudkameran är försedd med en större sensor än tidigare, bilder i mörker blir klart godkända och vidvinkel- och extrema närbilder ger väldigt fina resultat. Att ta ögonblicksbilder i all hast är också smidigt tack vare att 8 Pro är så snabb och responsiv.

Men 3x-hybridzoomen och den digitala zoomen på upp till 30x lämnar en del att önska. Oneplus har dessutom – helt obegripligt – adderat ett färgfilterobjektiv. Så om fyra kameror på bakstycket låter maffigt så är det i praktiken tre – och en för att lägga till den sortens filter vi kunnat använda med mjukvara sedan Instagram var något helt nytt.

Jag gissar att de allra flesta kommer att gilla resultaten de får med en 8 Pro-kamera – men samtidigt så har sådana som Samsung, Xiaomi och framförallt Huawei tänjt på gränserna för vad som är möjligt när det gäller mobilfoto.

Däremot har Oneplus något konkurrenterna saknar: OxygenOS. Av alla Android-baserade operativsystem har Oneplus i mitt tycke den kanske bästa designen och de smartaste funktionerna. Inför lanseringen av 8-serien bjuds det inte på några stora nyheter, utan det är i praktiken en liten putsning av fjolårets Android 10-baserade Oxygen som gäller.

Det är ett operativsystem som sedan många år hållit hög klass. Nu har det hamnat i en telefon som definitivt ligger på samma exklusiva nivå. Oneplus är redo att ta sig an de största. Apple, Samsung och – inte minst – Huawei får se upp.

Det här är Oneplus 8 Pro

Mått: 165,3 x 74,35 x 8,5 mm.

Vikt: 199 gram.

Skärm: 6,78 tums-amoled. 3168 x 1440 pixlar. 513 ppi. 19:8:9-bildförhållande.

Kamera: Huvudkamera, 48 MP, f/1.78, Sonys IMX689-sensor. Telefotokamera, 8 MP, f/2.44. Ultravidvinkel : 48 MP, f/2.2. Färgfilterkamera: 5 MP, f/2.4. Selfiekamera: 16 MP, f/2.45.

Operativsystem: OxygenOS baserat på Android 10.

Processor: Qualcomm Snapdragon 865.

5g-chip: X55.

Grafikprocessor: Adreno 650.

Minne: 8/12 GB.

Lagring: 128 GB/256 GB.

Batteri: 4510 mAh.

Övrigt: Wifi 6, 30 W snabbladdning, 30 W trådlös snabbladdning, IP68, fingeravtryckssensor, ansiktsupplåsning.

Peter Ottsjö

Mer om: Oneplus 8 Oneplus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt