Svenska startup-bolagen som vill ta över världen

2019-01-17 06:00  

Från Nordkorea till Kenya och Kanada. I dag finns det 33-listebolag över hela världen, visar en kartläggning som Ny Teknik har gjort.

Nominera till 33-listan 2019 – vilka är Sveriges mest lovande unga teknikbolag?

Varje år sedan 2008 samlar Ny Teknik och Affärsvärlden Sveriges mest lovande teknikbolag på 33-listan. Ett av de viktigaste kriterierna för att kvala in på 33-listan är att bolaget ska vara baserat på en ”teknisk innovation som har en internationell potential”.

Men hur väl har bolagen på 33-listan lyckats med att ta sig utanför Sveriges gränser?

Riktigt bra, visar en färsk kartläggning som Ny Teknik har gjort. Se 33 exempel i grafiken här ovanför – klicka för en större bild.

Ny Teknik har varit i kontakt med ett 40-tal bolag som varit med på 33-listan under de senaste fem åren. Av dessa har majoriteten, drygt 95 procent, varit framgångsrika med att etablera sig i ett eller flera länder utöver Sverige. Majoriteten av bolagen har kunder i flertalet länder spridda över världen.

Läs mer: Startupsen bryter mönstret – tänker globalt från början

”I vår industri – som är halvledarbranschen – måste man vara internationell från dag ett”, skriver hårdvarubolaget Acconeer, som har utvecklat en liten radarmodul för hemelektronik, till Ny Teknik.

Från Nordorea till Kanada – här finns bolagen från 33-listan

Detta, att man som startupbolag tänker globalt från första början, präglar alla 33-bolag som är med i kartläggningen. Störst geografisk spridning bland 33-listebolagen har mjukvaruföretagen. Kartläggningen visar att 33-bolagen inom denna bransch har användare på alla kontinenter – till och med i Nordkorea. Många av mjukvarubolagen lyckas dessutom ta sig utanför Sveriges gränser i ett tidigt skede. För lejonparten av dessa bolag är USA den viktigaste marknaden.

Även hårdvarubolagen i kartläggningen finns i stora delar av världen, även om de inte har lika stor geografisk spridning som mjukvaruföretagen. Några av bolagen, till exempel synth-tillverkarna Teenage Engineering och tidigare nämnda Acconeer, har lyckats slå sig in på viktiga marknader som USA och Japan.

Vi kan också se att flera 33-bolag som levererar tekniska lösningar för industrin har lyckats etablera sig i Asien, även om Sverige fortfarande är den viktigaste marknaden för majoriteten av dessa företag.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Svårast att ta sig utanför Sveriges gränser har medicinteknik- och miljöteknikföretagen. Vägen till att få nödvändiga CE- (EU) och FDA-godkännanden (USA) är ofta kostsam och tidskrävande för medicinteknikföretagen. Bland bolagen som har blivit certifierade utgör Nordamerika (USA och Kanada) samt EU de viktigaste marknaderna.

Inom miljöteknik är utvecklings- och testningstiden ofta lång. Det gör att Sverige fortfarande är den mest betydelsefulla marknaden för 33-bolagen inom denna kategori, även om några har lyckats hitta kunder ute i världen.

Så här gjorde vi undersökningen

Ny Teknik har kontaktat 90 av bolagen som har varit med på 33-listan de senaste fem åren. Av dem har 46 stycken svarat på frågor om sina utlandssatsningar.

För att få komma med på 33-listan ska företaget:

Är baserat på en egen innovation.

Är max sju år.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Nomineringarna granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden som också utser de slutliga vinnarna. Nominera på nyteknik.se/nominera senast 31 januari.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt