Svenska startup-bolagen som vill ta över världen

2019-01-17 06:00  

Från Nordkorea till Kenya och Kanada. I dag finns det 33-listebolag över hela världen, visar en kartläggning som Ny Teknik har gjort.

Nominera till 33-listan 2019 – vilka är Sveriges mest lovande unga teknikbolag?

Varje år sedan 2008 samlar Ny Teknik och Affärsvärlden Sveriges mest lovande teknikbolag på 33-listan. Ett av de viktigaste kriterierna för att kvala in på 33-listan är att bolaget ska vara baserat på en ”teknisk innovation som har en internationell potential”.

Men hur väl har bolagen på 33-listan lyckats med att ta sig utanför Sveriges gränser?

Riktigt bra, visar en färsk kartläggning som Ny Teknik har gjort. Se 33 exempel i grafiken här ovanför – klicka för en större bild.

Ny Teknik har varit i kontakt med ett 40-tal bolag som varit med på 33-listan under de senaste fem åren. Av dessa har majoriteten, drygt 95 procent, varit framgångsrika med att etablera sig i ett eller flera länder utöver Sverige. Majoriteten av bolagen har kunder i flertalet länder spridda över världen.

Läs mer: Startupsen bryter mönstret – tänker globalt från början

”I vår industri – som är halvledarbranschen – måste man vara internationell från dag ett”, skriver hårdvarubolaget Acconeer, som har utvecklat en liten radarmodul för hemelektronik, till Ny Teknik.

Från Nordorea till Kanada – här finns bolagen från 33-listan

Detta, att man som startupbolag tänker globalt från första början, präglar alla 33-bolag som är med i kartläggningen. Störst geografisk spridning bland 33-listebolagen har mjukvaruföretagen. Kartläggningen visar att 33-bolagen inom denna bransch har användare på alla kontinenter – till och med i Nordkorea. Många av mjukvarubolagen lyckas dessutom ta sig utanför Sveriges gränser i ett tidigt skede. För lejonparten av dessa bolag är USA den viktigaste marknaden.

Även hårdvarubolagen i kartläggningen finns i stora delar av världen, även om de inte har lika stor geografisk spridning som mjukvaruföretagen. Några av bolagen, till exempel synth-tillverkarna Teenage Engineering och tidigare nämnda Acconeer, har lyckats slå sig in på viktiga marknader som USA och Japan.

Vi kan också se att flera 33-bolag som levererar tekniska lösningar för industrin har lyckats etablera sig i Asien, även om Sverige fortfarande är den viktigaste marknaden för majoriteten av dessa företag.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Svårast att ta sig utanför Sveriges gränser har medicinteknik- och miljöteknikföretagen. Vägen till att få nödvändiga CE- (EU) och FDA-godkännanden (USA) är ofta kostsam och tidskrävande för medicinteknikföretagen. Bland bolagen som har blivit certifierade utgör Nordamerika (USA och Kanada) samt EU de viktigaste marknaderna.

Inom miljöteknik är utvecklings- och testningstiden ofta lång. Det gör att Sverige fortfarande är den mest betydelsefulla marknaden för 33-bolagen inom denna kategori, även om några har lyckats hitta kunder ute i världen.

Så här gjorde vi undersökningen

Ny Teknik har kontaktat 90 av bolagen som har varit med på 33-listan de senaste fem åren. Av dem har 46 stycken svarat på frågor om sina utlandssatsningar.

För att få komma med på 33-listan ska företaget:

Är baserat på en egen innovation.

Är max sju år.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Nomineringarna granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden som också utser de slutliga vinnarna. Nominera på nyteknik.se/nominera senast 31 januari.

Kalle Wiklund

Mer om: Startup 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt