Sandmaffian har mördat dussintals - men plastavfall kan mildra sandkrisen

2021-07-20 10:57  
Efter behandlingen har plasten egenskaper som påminner om önskvärd sand. Foto: John Orr

I en rad länder pågår svarthandel med sand för betong i byggbranschen, något som lett till stora problem för miljö - och till och med mord(!). Men nu kan lösningen var på gång: Vid universitetet i Cambridge har forskare utvecklat ett substitut av plastavfall, som kan blandas i betongen.

Byggsektorn har en stor aptit när det kommer till sand, branschen förbrukar mellan 40 och 50 miljarder ton om året, rapporterar BBC. Främst går sanden åt som fyllnadsmaterial i betong där den ofta utgör en fjärdedel av blandningen.

Läs mer: Betongbranschen kräver att Baylan agerar: Går inte att ersätta Slite

Tyvärr fungerar inte ökensand, vars korn är för släta – och strändernas salthalt är för hög. Resultatet är att det råder sandbrist i delar av världen, och med det följer stora problem.

Illegal muddring och mord

Indien, Vietnam och Kambodja blev tvungna att införa förbud mot att hämta sand ur floder, och det har i sin tur har gett upphov till illegal muddring. Gängen i den så kallade sandmaffian har hittills gjort sig skyldiga till dussintals mord, bland annat på den grävande journalisten Jagendra Singh.

Läs mer: Vill använda betongelement från rivningskåkar i nya hus

Men eventuellt kan vetenskapen bidra till att minska problemet. Vid Cambridge University pekar dr. John Orrs forskning mot att man i betong skulle kunna blanda ut sanden med upp till tio procent behandlat plastavfall. Efter att råvaran har blivit rengjord, strimlad och sedan krossad så får plasten ett utseende som påminner om de sandkorn som man vill ha.

Läs mer: Video: Här bygger de ett tiovåningshus på 28 timmar

Andelen låter kanske liten, men om bara ett land som Indien valde att använda plasten så skulle de enligt dr. Orr spara in 820 miljoner ton sand om året. Och stigande priser på sand kan tjäna som ett extra incitament. Forskaren poängterar att plastsanden inte är avsedd för England, där men bygger väldigt lite – utan för de länder som upplever en byggboom.

John Edgren

Mer om: Betong Cement

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt