Saltreaktorn ska återanvända kärnbränsle – är över första tröskeln

2021-06-01 11:05  

Företaget Moltex Energy utvecklar en kärnreaktor som ska kunna återanvända kärnbränsle. Nu har konceptet gått igenom en första granskningsfas hos den kanadensiska kärnsäkerhetsmyndigheten.

Fasen är den första av tre i en valfri förberedande granskning som den kanadensiska kärnsäkerhetsmyndigheten CNSC erbjuder. Syftet är att ge den sökande tidig och övergripande information om regelverkets krav. Den förberedande granskningen leder inte till något tillstånd.

Överlag konstaterar myndigheten att Moltex Energy har förstått kraven i regelverket. Men om företaget väljer att gå vidare till fas 2 kommer ytterligare arbete att behövas när det gäller ledningssystem, säkerhetsklassning, validering av programvara och inneslutningens konstruktion, skriver CNSC.

Hopp om minskat lagringsbehov för använt kärnbränsle

Eftersom reaktorkonceptet har flera unika drag konstaterar myndigheten att företaget måste bevisa att reaktorn når en lika hög eller högre säkerhetsnivå som konventionella kärnreaktorer.

Moltex Energy satsar på en teknik som kallas stabil saltreaktor som ska kunna återanvända kärnbränsle som redan har använts i befintliga kärnkraftverk en gång. Förhoppningen är att tekniken därmed ska minska lagringsbehovet för använt kärnbränsle.

Så här är det tänkt att Moltex Energys SMR-anläggning i New Brunswick ska se ut. Foto: Moltex Energy

Företagets koncept är en så kallad SMR, som står för små och modulära reaktorer. Siktet är inställt på en reaktor om 300 MW elektrisk effekt.

Liksom många andra SMR-koncept som är under utveckling ska Moltex reaktor ha flera passiva säkerhetsegenskaper. Förhoppningen är också att den ska bli billigare än dagens kärnkraftverk genom den modulära konstruktionen. Tanken är att delarna ska serieproduceras i fabrik för att sedan transporteras till platsen där anläggningen monteras.

Plan på en första reaktor igång i början av 30-talet

I mars i år meddelade den kanadensiska regeringen en satsning på drygt 380 miljoner kronor för att stödja SMR-utvecklingen. Merparten, 345 miljoner kronor, gick till Moltex Energy.

Företaget siktar på att dra igång sin första reaktor i new Brunswick i början av 2030-talet.

Moltex koncept är det femte av SMR-typ som har gått igenom fas 1 i den frivilliga granskningen hos CNSC.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt