Saab om Brasiliens behov av fler stridsflyg: Känt sen länge

2021-06-08 17:02  

Antalet Gripenbeställningar från Brasilien kan närapå fördubblas, enligt medieuppgifter. Men affärsområdeschefen Jonas Hjelm menar att det är känt sedan länge. 

I början av juni publicerade den brasilianska tidningen Valor Economico en intervju med landets flygvapenchef som menade att landets målsättning är en flotta om 60–70 Saab Gripen E/F stridsflygplan. 

– Vi köpte den första omgången, men vi förväntar oss att det blir någonstans runt 60–70 flygplan, sa Carlos de Almeida Baptista Jr, enligt Flight Global.

36 Gripen E beställda

Hittills har landet beställt 36 Gripen E/F, som inom det brasilianska flygvapnet heter F-39E/F. E är den enkelsitsiga varianten, F den dubbelsitsiga. 

– Det är snart dags att börja prata om den andra omgången. För ett land av Brasiliens storlek kan du inte prata om enbart 36 flygplan, sa flygvapenchefen enligt tidningen. 

Jonas Hjelm, affärsområdeschef för Aeronautics på Saab, tonar dock ner uppgifterna under det årliga Gripenseminariet som hölls på tisdagen. 

– Vi har också tagit del av uppgifterna. Vi vet att Brasilien har klarlagt ett större långsiktigt behov än de första 36 flygplanen, men inte när det kan ske. Det mest rättvisa att säga är nog att vi ska leverera enligt det första kontraktet. Därefter är det i så fall troligt att en diskussion om en andra omgång påbörjas. Att Brasilien har behov av fler flygplan än 36 är dock något som representanter har uttalat sedan länge, säger Jonas Hjelm som svar på en fråga.

Färre Embraer KC-390

Utökningen av Brasiliens Gripenflotta skulle i så fall ske på bekostnad av antalet transportflygplan av modellen KC-390 från Embraer. De ursprungligen 28 beställde enheterna ska ha förhandlats ner till mellan 13 och 16, enligt den brasilianska tidningen Aero Magazine.  

Den pågående pandemin har slagit mot landets skatteintäkter. Nuvarande budget saknar täckning för hälften av finansieringen av de båda flygplansmodellerna, vilket har lett till att flygvapnet prioriterar Gripen. 

Sverige och Brasilien är de enda länder som hittills har beslutat att köpa Gripen E/F, som fortfarande befinner sig i flygtest- och certifieringsfasen. De första planen kommer att levereras i år, till så väl Brasilien som Sverige.  

Saab har utestående erbjudanden till Finland (64 Gripen E och två Global Eye), Kanada (88 Gripen E), Colombia (15 Gripen E/F) och Indien (över 100 Gripen E).

Gripen Maritime på is

Det är fortsatt möjligt att bygga en hangarfartygsvariant av Gripen E, kallad Gripen Maritime, bekräftar Jonas Hjelm under seminariet. Men i så fall krävs en partner som är villig att investera, vilket inte finns i nuläget. 

– Gripen Maritime är genomförbar, men vi gör det inte ensamma, säger han. 

Bolaget förutser en marknad om mellan 300 och 450 Gripen de kommande 20 åren. Den äldre modellen C/D tillverkas fortfarande och kommer kunna fortsätta att göra det en bra bit efter 2030, enligt Jonas Hjelm. 

Gripen C/D finns i tjänst i Sverige, Sydafrika, Ungern, Tjeckien och Thailand.  

Johan Kristensson

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt