Så ska metanläckor från gasverk stoppas – från rymden

2022-08-05 06:00  

Metangas bidrar kraftigt till växthuseffekten och miljöförändringarna. Nu ska sensorer på satelliter med hjälp av artificiell intelligens råda bot på problemet med gasläckor – och hitta utsläppsfuskarna. 

Läckor av metan från gasverk är förödande för miljön. Gasen står bakom cirka 30 procent av den globala uppvärmningen sedan den förindustriella eran. Att upptäcka läckorna är både svårt och dyrt. Vanligtvis behövs krångliga turer med flygplan och infraröda kameror för att få den färglösa gasen att synas så att potentiella sprickor i gasverken kan hittas. 

Ett företag som jobbar för att motarbeta gasläckor är det icke vinstdrivande Carbon Mapper. I slutet på nästa år ska de placera sensorer på två satelliter som sedan ska upp i rymden. Sensorerna kan upptäcka metanläckor i stort sett var som helst och deras ai-system ska sedan räkna ut hur mycket gas som strömmar ut i atmosfären.


Illustration av en av Carbon mappers satelliter. Foto: Planet

Cirka 350 miljoner ton metan släpps varje år ut i atmosfären till följd av mänsklig aktivitet. Nära 40 procent av gasen kommer från fossilindustrin. Enligt en rapport av Climate and clean air coalition som är stödd av FN skulle metanutsläppen kunna reduceras med upp till 45 procent under detta decennium. För att lyckas med detta spelar satelliter nu en allt större roll. 

Satelliterna ska avslöja fusket

Att upptäcka metangas kan hjälpa företag att snabbt åtgärda sprickor och andra fel i sina infrastrukturer. Ett exempel är Kaliforniens största gaskraftverk Southern california gas company som under de senaste fem åren fått en handfull varning om läckor. 

Varningarna har kommit från statliga tillsynsmyndigheter som tillsammans med Nasa använt sig av högupplösta sensorer på flygplan. När läckorna har hittats har de snabbt kunnat åtgärdas för att förhindra fortsatta utsläpp.

Nu ska alltså sensorerna upp i rymden för att mer effektivt kunna hitta sprickor och förhindra att gasen flyr ut i atmosfären. Målet är att hjälpa företag och naturgasverk att snabbt kunna åtgärda sina läckor och att dra fram fuskare i ljuset. Forskare tror nämligen att flera länder och företag inte rapporterar alla sina utsläpp, något som satelliterna kommer att kunna belysa. 

Konkurrenten har redan satelliter i omlopp

Det finns även andra företag som satsar på att detektera metanläckor från rymden. Det kanadensiska bolaget GHG Sat har sex satelliter stora som mikrovågsugnar i omlopp kring jorden. Tre av dessa sköts upp i maj i år tillsammans med Spacex. Ytterligare fyra satelliter planeras att skjutas upp före slutet av 2023. 
 

Tre av GHGSats satelliter. Foto: SFL/GHGSat

Med hjälp av satellitövervakningen Tropomi kartläggs redan nu större läckor från fossilindustrin. Att få upp fler satelliter för att kunna upptäcka alla läckor, även de betydligt mindre, kommer spela roll för att minska utsläppen.  

– Under det senaste decenniet har satelliter främst använts för att kvantifiera utsläpp på större skala. Det är viktigt, men den andra nyckeldelen är aktuella, handlingsbar data så att operatörerna kan hitta och laga läckor och verifiera att de förblir lagade. Det är en enorm förändring, säger Riley Duren, VD för Carbon mapper, till tidskriften Business insider.

Under FN:s klimatkonferens förra året skrev fler än 100 länder under på att minska metanutsläpp med 30 procent till slutet av decenniet. Dock har några av de största utsläpparna så som Ryssland, Kina och Indien ännu inte skrivit under. 

Kort om metan 

Metan är det enklaste kolvätet, en kolatom och fyra väteatomer (CH4). Det är en färglös och luktfri gas och har näst koldioxid störst påverkan på växthuseffekten. 

Metan kan bildas vid naturliga processer, till exempel när organiskt material förmultnar vilket även gett gasen smeknamnet sumpgas. 

Metan är den största beståndsdelen i natur- och biogas och vid förbränning av molekylen i syre frisläpps en molekyl koldioxid och två vattenmolekyler: 

CH4 + 2 O2 --> CO2 + 2 H20 

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt