Så kan bostäder byggas på Mars

2019-07-15 17:00  

Halvgenomskinliga skikt av kiseldioxid kan vara lösningen för att bygga bostäder och växthus på Mars. Det konstaterar forskare i en ny studie.

Miljön på Mars är tuff. Det är kallt, atmosfären är tunn och uv-strålningen är hög. Vid framtida Marsexpeditioner blir det därför svårt för människor att bo och odla grödor där.

En forskargrupp från USA och Skottland har undersökt en så kallad aerogel av kiseldioxid som byggmaterial på Mars. Aerogelen påminner om superlätt polystyren och består av ett nätverk av kisel i nanostorlek. 97 procent av dess volym utgörs av luft.

Stänger ute skadlig uv-strålning

Materialet är mycket dåligt på att leda värme - faktiskt ett av de sämsta - och har därför använts som isolering på Marsrobotarna och även i vanliga hus på jorden.

Forskargruppen utvärderade aerogel både i form av partiklar och halvgenomskinliga plattor i laboratorieexperiment avsedda att efterlikna miljön på Mars.

Resultatet visar att materialet borde kunna fungera för att bygga bostäder och växthus på Mars. Ett två till tre centimeter tjockt skikt av aerogel släpper igenom tillräckligt med ljus så att grödor kan växa, samtidigt som det stänger ute den skadliga uv-strålningen. Dessutom blir det tillräckligt varmt under skiktet så att temperaturen hålls över noll grader Celsius utan någon intern värmekälla.

Mer forskning behövs

”Genom att placera aerogelsköldar över tillräckligt isrika områden på Mars yta kan därför fotosyntetiskt liv klara sig med minimal åverkan,” skriver forskarna i artikeln, som har publicerats i Nature Astronomy.

De anser att lösningen med aerogel är betydligt mer genomförbar för att göra planeten beboelig än andra förslag som har presenterats, som går ut på att ändra planetens atmosfär.

Forskarna poängterar dock att mer undersökningar behöver göras, bland annat för att ta reda på hur tryckförhållanden och damm kan påverka. Dessutom måste man avgöra om dagens tillverkningsmetoder för aerogel kommer att fungera på Mars.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt