Provkörning: Porsche Taycan 4S – ”En finstämd lyxkryssare”

2020-04-11 06:00  

Kan en Porsche vara lagom? Den frågan ställer jag mig när jag susar fram på motorvägen i den tredje modellen av tillverkarens första elbil, skriver Ny Tekniks Felix Björklund.

Det har nog inte undgått någon att bilbranschen lyft sina traditionstyngda blickar och insett att det är nya vindar som blåser. Elektrifieringen river genom industrin och tar död på många ålderstigna traditioner och brister i branschen.

Men det klassiska bilmärket Porsche är inte i farozonen för att framstå som omodernt. Det kan jag säga redan efter tio minuters bekantskap med en röd Taycan 4S. Och det här är inte i sig förvånande. Porsche var tidigt på suv-tåget, och trots att puristerna slet sitt hår i vrede har satsningen varit en framgång.

Nu är det återigen något helt nytt som man har gett sig in på, men ändå känns det så helgjutet Porsche.

Läs mer: Provkörning: Honda E – ”Erbjuder något helt nytt”

Vi börjar med utseendet. Rent storleksmässigt mäter Taycan in mellan Panamera och 911. Det är en fyrsitsig GT-vagn som likt Panamera verkligen erbjuder utrymme i baksätet. Visst inte i samma storlek, men jämfört med en 911 är det milsvid skillnad.

Sedd framifrån har Taycan distinkta drag, med sina strålkastare och luftintag samt bulliga flyglar. Här syns skillnaderna från övriga modeller väl. Men ju mer man ändrar sitt perspektiv, från siluett till 3/4 bakifrån, desto tydligare ser man familjedragen och då särskilt likheterna med 911.

Skönheten ligger i betraktarens öga. Men det kan jag säga att den här bilen drar till sig blickar, vilket inte minst blev tydligt då undertecknad kryssade igenom ett ganska folktomt Stockholm i april.

Men om likheterna sammanföll mer med 911 på det yttre. Är det mer av rymden i Panamera som slår en i interiören fast på ett helt annat sätt.

Taycan är byggd på en ny plattform kallad J1. Denna delar man med Audi som i höst kommer visa upp en egen version kallad E-tron GT.

Läs mer: Provkörning: Mini Cooper SE – ”Inga problem med övergången till el”

Och arkitekturen bidrar med många nyheter. Det första är att Taycan är modern. Allt från hur avskalad och luftig den är till att bilen har digitaliserats enormt.

Framför föraren sitter det en konkav digital instrumentering. Här kan föraren skräddarsy vad hen helst vill se, från g-krafter till karta eller varför inte fartloggar.

Vidare har bilen dubbla widescreen-skärmar för infotainment, en för föraren och en för passageraren. Dessutom är det en digital manöverpanel i mittkonsolen. Modernt så det står härliga till och jämfört med en 911 anno 2020 är skillnaden milsvidd.

Läs mer: Provkörning: Renault Zoe – räcker långa räckvidden för att övertyga?

I förarsätet är det även en annan känsla. Batteripacket i bilen gör att man sitter högre än i en 911, och sikten framåt blir därför annorlunda. Den låga instrumenteringen innebär även att det är fritt fram att beskåda de markanta flyglarna och få sig bekräftat att bilen är bred.

Om nu någon skulle befinna sig i situationen av att inte kunna välja mellan en Porsche Taycan eller Tesla Model S är det bara sätta sig i sätet på Taycan, slå igen dörren och greppa ratten. De tre momenten kommer att visa att det redan här är en omöjlig jämförelse. Den amerikanska elbilen har svårt att kvalitetsmässigt hävda sig mot Volvo och avståndet upp till Porsche är enormt.

Det är sällan man lägger allt för många rader i en recension på ratt och pedalställ men i Taycan är dessa värda en omnämning. Den härligt, alcantaraklädda kringlan är fast samtidigt som den är len och pedalerna levererar en mekanisk känsla vilket är uppfriskande med tanke på hur artificiellt det ofta är i elbilssvängen.

På vägen

Så mycket text, så lite om körningen… men nu kommer det. Redan från start så känner du av att det här är en Porsche. De som lever i vanföreställningen att sportbilstillverkaren velat göra en elbil får tänka om det här är mer likt 911 än en Model S. Accelerationen är rapp och även om 4S inte är vapen nog för att trumfa Teslas värstingar är det tillräckligt för 99 procent av de 0,1 procent som har råd att köpa den.

Och sen bär det iväg. För de som gillar att trycka på, och det här bjuder Taycan in till, så är den tvåstegade växellådan ett fantastiskt partytrick. Finessen ger en riktigt tillfredställande växling under hård acceleration, detta enkom för att förare ska känna av när maskinen hoppar in i högväxel. En ingenjörs-omtanke många Taycan-ägare lär finna nöjsam.

Läs mer: Provkörning: Hyundai Ioniq Electric – ”Kommer att få det tufft”

När det kommer till ljudkulissen som accelerationen ackompanjeras av (i läget Sport plus) lär detta vara något som delar läger. Science fiction-soundet man lagt till förmedlar förvisso känslan av acceleration bra, men för den ovane lär det ta tid innan acceptans uppnås.

Raksträckor är en sak, men där Porschen verkligen bekänner färg är när det kommer till att svänga. Och det chassi som Porsche har fått till lyckas väldigt väl med att hålla bilens vikt i schack. Visst, märks det av att bilen väger något halvton mer än en 911 men kombinationen av finstämd styrning, väghållning och tydlig kommunikation gör att den levererar. Och tack vare bakhjulsstyrning behåller Taycan sitt smidiga beteende oavsett hastighet.

När det kommer till att ange energiförbrukning för den här testkörningen är det lite som att försöka svara på hur långt ett snöre är. Officiellt deklarerar Porsche att Taycan 4S ska dra någonstans mellan 2,1–2,5 kWh per mil. Och absolut, det kanske går men det skulle vara lite som att vara tillsammans med en supermodell och bara få hålla handen. Nej, med lite normal pedalföring så sticker det där iväg snabbt. Vardagskörning sker till runt 3,0 kWh och när man vill njuta lite av sin maskin ännu högre.

Men herregud, ska man klaga på det här? Precis som jag skrev i inledningen så köper troligtvis inte de måttfulla en Taycan. Det här är ingen bil för jantelagstrogna lagom-Svenssons.

Är priset ett frågetecken?

Men även om det är lätt att sitta och dum-le bakom ratten i en Taycan så går det inte att blunda för att det leendet kommer till ett pris. 4S-versionen är förvisso instegsmodell, indragaren… Men den lägger ribban på 1 170 000 kronor. Det här innan man börjar den roliga, men plånbokstömmande, läsningen av utrustningslistan.

För Porsche vet hur man tar betalt för tillvalskryss. Adaptiv farthållare kostar ytterligare 18 300 kr, filhållarassistent 8 100 kr, nyckellös öppning 11 500 kr och så vidare … Den ivrige/oförsiktige kommer snabbt upp i över två miljoner. Dock tycker jag att den som ändå är spekulant, ska lägga de närmare 70 000 kronorna för det större batteriet som innebär ytterligare fem mils körning

I jämförelse med övriga elbilar är det mycket, samtidigt överlappar priset både 911 och Panamera en hel del. Så det är egentligen inte så att prislappen sticker ut från tillverkarens övriga modellpalett.

Summerat

Det finns ett uttryck om att man/den/något är i en egen klass och för Taycan stämmer det. Ingen av dagens elbilar har paketet som krävs för att få lösa inträdesbiljett till denna. Visst, vissa Teslor har bättre prestanda på raksträckor, men sen då? Även prisskillnaden borgar för att de inte riktigt spelar i samma liga.

Taycan 4S är en finstämd lyxkryssare som klarar av att leverera både finess, komfort och sportighet. Och för de med plånboksutrymme samt en önskan att köra elektriskt är det här ett helgjutet val.

Fakta Porsche Taycan 4S (med Battery Performance Plus)

Pris: från 1 170 000 kronor

Pris testbilen: 1 633 200 kronor

Drivlina: Två elmaskiner

Transmission: 1-växlad på framaxel, 2-växlad på bakaxel

Maxeffekt: 435 hästkrafter (530 hk med boost

Acceleration 0-100 km/h: 4,0 sekunder

Toppfart: 250 km/h

Batterikapacitet: 79,2 kWh

Räckvidd (WLTP): 386-463 km

Ombordladdare: 11 kW

Snabbladdningskapacitet: 150 kW

Bagageutrumme: 366 liter bak, 81 liter fram

Max dragvikt: N/A

Felix Björklund

Mer om: Porsche Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt