Prognosen: Robotarna slår ut 20 miljoner jobb

2019-07-30 06:00  

Under kommande tio år tar robotarna över 20 miljoner industrijobb, enligt en ny brittisk rapport. Men automation skapar lika många nya jobb.

I dag finns 2,25 miljoner industrirobotar i världen, vilket är en tredubbling jämfört med för 20 år sedan. År 2030 kommer världen att ha 20 miljoner robotar, varav 14 miljoner i Kina.

Den accelererande robotiseringen kommer att slå ut 20 miljoner jobb i tillverkningsindustrin fram till 2030. I genomsnitt ersätter varje nyinstallerad robot 1,6 industriarbetare.

Det spår författarna bakom studien How robots change the world från det brittiska analys- och prognosföretaget Oxford Economics.

Ove Leichsenring är ordförande i robotföretagens branschorganisation Swira och knuten till industrisatsningen Robotdalen. Han är skeptisk till siffrorna.

– Vissa jobb kanske försvinner, men inte på nivån 20 miljoner. Däremot är det ju så att om man inte hänger med i utvecklingen så är risken väldigt stor att man blir utslagen, och då försvinner det ju verkligen en massa jobb, säger Ove Leichsenring, som dock inte har tagit del av rapporten.

Läs mer: Robotar tillverkar 800 000 rullager i digitala fabriken

Oxford Economics menar att robotiseringen, genom att den ökar produktivitet och tillväxt, skapar nya arbetstillfällen både i högteknologisk industri och i tjänstesektorn. Analysföretaget bedömer att antalet nya jobb som skapas kommer att vara ungefär lika stort som antalet jobb som försvinner.

– Den slutsatsen ställer jag upp på. Om vi bara tittar på Sverige så ser vi att robotarna tagit över många monotona och tunga arbetsuppgifter, men folk har ju inte försvunnit utan fått andra uppgifter i stället, säger Ove Leichsenring.

Varnar: Låglöneregioner förlorar fler jobb

Men rapportförfattarna varnar för att den kreativa förstörelsen kommer att fördelas ojämnt. I västvärldens låglöneregioner ersätter varje ny robot 2,2 industriarbetare, mot 1,3 industriarbetare i områden med kunskapsintensiv industri och högre snittlöner.

Ove Leichsenring hänvisar dock till en OECD-rapport från 2016, The risk of automation for jobs in the OECD countries, som kommer fram till att automatisering och digitalisering sannolikt inte kommer att medföra stora förluster i arbetstillfällen.

– För det första är utnyttjandet av ny teknik en långsam process på grund av ekonomiska, juridiska och samhälleliga hinder, så att teknisk substitution ofta inte sker så snabbt som förväntat, säger Ove Leichsenring.

Läs mer: Svenskarnas väg mot självkörande lastbilar

Därtill kan arbetstagarna anpassa sig till automationen genom att byta arbetsuppgifter, vilket förhindrar teknisk arbetslöshet.

– För det tredje genererar teknologisk förändring också ytterligare jobb genom efterfrågan på ny teknik och genom högre konkurrenskraft, säger Ove Leichsenring.

Även OECD menar dock att lågkvalificerade arbetstagare kommer att vara mest utsatta, då deras jobb automatiseras i högre grad jämfört med kvalificerade arbetare.

– Utmaningen blir att hantera den ökande ojämlikheten på arbetsmarknaden, och säkerställa att tillräcklig utbildning ges till dem som ligger i riskzonen, säger Ove Leichsenring.

Faktaruta: Oxford Economics slutsatser

I dag finns 2,25 miljoner industrirobotar i världen, vilket är en tredubbling jämfört med för 20 år sedan. År 2030 kommer världen att ha 20 miljoner robotar, varav 14 miljoner i Kina.

Detta kommer att slå ut omkring 20 miljoner jobb i tillverkningsindustrin, vilket motsvarar 8,5 procent av världens samlade arbetskraft i tillverkningssektorn.

Samtidigt kommer den robotdrivna tillväxten att skapa ungefär lika många arbetstillfällen i den högteknologiska industrin och i tjänstesektorn.

Rapporten How robots change the world – what automation really means for jobs and productivity kan laddas ner här.

OECD-rapporten The Risk of Automation for Jobs in OECD Countries: A Comparative Analysis kan laddas ner här.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt