Nya kliv för Uppsalabolagets genomskinliga solceller

2022-04-27 15:40  

Peafowl Plasmonics är redo att ta nästa steg. Med 40 nya miljoner i kassan ska bolaget etablera en småskalig produktionslinje av sina transparenta solceller för att tillverka prototyper till kunder.

Uppsalabaserade Peafowl Plasmonics, tidigare Peafowl Solar Power, grundades 2018 och utvecklar en genomskinlig solcell som kan ge svag ström, 20 mikroampere per kvadratcentimeter, även i en ljusfattig miljö. Det är tillräckligt för att driva IoT-produkter som sensorer eller dynamiska fönster, som anpassar insläppet av ljus efter solljuset utanför. 

Enkelt förklarat utnyttjar tekniken att nanopartiklar av silver absorberar ljuset av en viss våglängd och ger upphov till de elektronhålpar som behövs för att alstra elektricitet. Solcellerna kan bli helt genomskinliga genom att skrivas ut på glas eller plast.

I juni 2020 berättade Ny Teknik att bolaget för första gången skulle testa sin teknik i en IoT-lösning, integrerade i en tavla på väggen. 

Läs mer: Genomskinliga solceller – en bra eller dålig idé?

Solcellerna skulle här användas för att driva sensorer som registrerar bland annat temperatur, luftkvalitet och belysning. 

– Det var ett kort projekt, men vi kunde visa att vi kunde förlänga batteriets livslängd med ungefär 50 procent, berättar Cristina Paun, medgrundare och projektledare på bolaget, för Ny Teknik.

Peafowl Plasmonics har därefter gjort ett liknande pilotprojekt tillsammans med Skellefteå Kraft, där de har bekräftat tekniken.

Nästan två år efter det här första IoT-pilotprojektet har Peafowl Plasmonics nu tagit in 40 miljoner kronor i en finansieringsrunda. Bolaget har i samband med detta även fått Industrifonden och Wallenbergstiftelsens Navigare Ventures som nya delägare. 

– Pengarna tar oss ett steg närmare kommersialisering. Vi ska etablera en småskalig produktionslinje för att tillverka prototyper, så att vi kan möta efterfrågan hos våra potentiella kunder, säger Cristina Paun.

Peafowl Plasmonics planerar också för flera nyanställningar och vill prova nya tillämpningar för sina genomskinliga solceller, som bärbara enheter. Genom att använda solceller i smarta klockor skulle batterierna kunna räcka längre, vilket i sin tur skulle göra att det krävs färre laddningscykler.

– Våra solceller skulle kunna ligga ovanpå skärmen, eller fungera som en skärm. Vi är inte riktigt där i dag, men vi jobbar på att förbättra tekniken så det kan bli möjligt inom några år, säger Cristina Paun.

Ania Obminska

Mer om: Solceller Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt