Ny svensk skruv krävde 1,6 miljoner tester

2018-04-09 06:00  

Fästteknikföretaget Essve ville utveckla världens bästa träskruv. För att nå dit designade företaget en egen mätrobot, och utförde 1,6 miljoner mätningar.

Vad vill snickaren ha? Så lydde grundfrågan, när Essves produktutvecklare åkte runt på byggen och pratade skruvar. Det visade sig att snickarna framförallt ville ha snabb start, det vill säga skruvar som fäster i träet på kortast möjliga tid.

– Och det berodde inte på tidspress, utan på att det minskar belastningen på kroppen, särskilt vid obekväma arbetsställningar. Därtill ville de ha hög klämkraft, alltså att skruven ska ta brädan med sig mot regeln, och ett snyggt avslut – det vill säga inga träflisor, sprickor eller liknande runt skruvskallen, säger Christofer Lindberg, innovations- och produktchef för skruvar på Essve.

Företaget utvecklade en specialdesignad mätrobot, enbart för att mäta just de egenskaperna.

– Det fanns ingen som kunde utföra de här mätningarna, så vi fick ta fram den själva tillsammans med konsultfirman Core Innovation. Den är helt unik, säger Essves marknadschef Brita Bläsung.

Skruvar från de största konkurrerande tillverkarna samlades in från samtliga länder där Essve är verksamt: totalt undersöktes 54 olika konkurrentmärken i mätroboten. Tusentals olika skruvar testades och 1,6 miljoner mätningar utfördes.

De 3d-printade egna verktyg

Den egna skruven började ta form längs flera olika designspår. Man 3d-printade egna verktyg för kallformning av prototypskruvar. Lovande modeller testades, i flera omgångar, av hantverkare som bjöds in till diskussioner både enskilt och i grupp.

– Ett ledord i utvecklingsarbetet var att inget är för knäppt, berättar Christofer Lindberg.

Bland mycket annat provades en oval eller fiskformad skruv, en s-gängad skruv där gängan kliver över ett spår för att åstadkomma en fräsningseffekt, och en korkskruvsprincip där gängan möter träet direkt – i stället för att ha en spets längst fram på konventionellt vis.

– Korkskruven är den som ligger till grund för Essdrive, men med en ren korkskruvsteknik blir det svårt att skruva i sned vinkel. Slutresultatet blev en kompromiss, säger Christofer Lindberg.

Läs mer: Vinnande grepp om nya produkter hos Essve

Kompromissen innebär att spetsen finns där, men att gängtillväxten är snabbare än på en vanlig träskruv: inom ett halvt varv har Essdrive nått 70 procent av slutlig gänghöjd. Efter ett helt varv har den nått minst 90 procent.

– Det handlar om att skapa en så stor gänga som möjligt, så tidigt som möjligt, för att skruven så snart som möjligt ska hjälpa till att dra sig själv in i träet. Alltså att få till den snabba starten, säger Christofer Lindberg.

Den slutliga Essdrive-designen behöver, enligt mätrobotens data, en kraft på 10 newton för att gå in i trämaterialet.

– I genomsnitt behöver vanliga träskruvar 30 newton. För en yrkesanvändare som drar 500 skruv om dagen handlar det om en besparing på ett ton anläggningstryck per dag – viktigt i en bransch där många faktiskt är slut i axlar och rygg vid femtioårsåldern, säger Christofer Lindberg.

Skruven finns i ett 80-tal olika dimensioner

Skruvskallen har försetts med inverterade skär i ett tårtbitsmönster på undersidan.

– Med en negativ vinkel kapar de träfibrerna och samlar dem i sina egna fack. På så vis får man till det snygga avslutet, och samtidigt bättre klämkraft eftersom träet kompakteras under skruvskallen, säger Christofer Lindberg.

Skruven har dock mött visst motstånd från Essves tillverkare i Asien och Europa.

– Den är besvärligare att tillverka, och cirka tio procent dyrare, än en vanlig träskruv. Men man får en mycket bättre skruv för de pengarna, säger Christofer Lindberg.

Läs mer: Tokyo bygger 350 meter hög skyskrapa – av trä

Essdrive-skruven finns nu i ett 80-tal olika dimensioner, från tre till åtta millimeters ytterdiameter och tolv till 300 millimeters längd. Närmast ska den Sverigelanseras på Nordbygg-mässan i Stockholm i mitten av april.

– Sedan ska vi rulla ut de tolv vanligaste dimensionerna i handeln under våren. Resterande dimensioner kommer ut under hösten, säger Brita Bläsung.

Essve

Essve utvecklar och tillverkar skruv, spik, lim och fog, samt infästning för betong, lättbetong och sten.

Företaget finns i tio länder med huvudkontor i Kista.

Grundat: 1970.

Omsättning: Cirka 1 miljard kronor.

Anställda: Omkring 200 personer, varav tio inom forskning och utveckling.

Tommy Harnesk

Mer om: Skruv Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt