Monsterpumpar, vallar och armén skyddar mot ny katastrof

2021-08-30 16:24  

När orkanen Ida slår mot södra USA med full kraft sätter Louisiana-borna sitt hopp till det system av skydd som byggts upp sedan 2005. Totalt har över 56 mil vallar byggts bara för att skydda New Orleans.

För exakt 16 år sedan slog orkanen Katrina till mot New Orleans. Stormen slog igenom stadens dåvarande skydd med enorm kraft, och med över 1 800 döda är det en av de värsta naturkatastroferna i USA:s historia.

Fast beslutna om att inte låta det ske igen har stora investeringar i skydd mot väder och vind gjorts. Till en kostnad på mellan 120 och 170 miljarder kronor, beroende på vad man räknar in i summan, konstruerades en ny skyddsvall och ett stort system av pumpar runt staden. Totalt sträcker sig vallarna 56 mil runt om i New Orleans med omnejd.

Staden, med drygt 400 000 invånare, ligger bredvid Pontchartrain-sjön, som är en vik med bräckt vatten som ansluter till Mexikanska gulfen. Genom staden rinner jättefloden Mississippi. Stora delar av New Orleans ligger under havsnivån, vilket gör de drygt sex meter höga skyddsvallarna mot Mississippi och Pontchartrain väldigt viktiga.

I augusti 2005 höll inte vallarna när orkanen Katrina drog in över New Orleans. Foto: David J. Phillip/AP/TT

Om vatten börjar forsa in över vallarna och in i staden kan det gå riktigt illa – vatten som passerar vallen försvagar den och gör att mer vatten kan forsa in.

Läs mer: Här blåser det ordentligt – över 636 sekundmeter

Kan pumpa 1,5 miljoner liter i sekunden

Därför räcker det inte bara med en vall, utan vatten behöver även kunna pumpas ut. Förutom det vatten från floden och sjön som tar sig in gäller det även de mängder av regnvatten som ofta faller i samband med stormarna. Och här har New Orleans förberetts väl.

The Gulf Intracoastal Waterway West Closure Complex, världens största pumpstation och en del av orkan- och översvämningsskyddet av New Orleans med omgivningar. Foto: Matthew Hinton

Sedan Katrina har pumpsystemet uppgraderats till en kostnad av motsvarande 17 miljarder kronor. Stadens 24 stationer med 99 pumpar har system av kanaler som ska leda vattnet dit, och det totala pumpkapaciteten är 1,5 miljoner liter i sekunden. Den siffran blir dock svår att leverera i praktiken, då pumparna funkar sämre när det fastnar skräp i dem.

17 av pumparna, de allra största, är riktiga monster. De kommer från Patterson Pump Company och har varsin elmotor från Baldor, och ska vardera kunna pumpa nära 42 miljoner liter i minuten. Elmotorerna liknar de som brukar användas inom gruvindustrin.

En viktig skillnad är dock att motorerna i pumparna genom så kallad vfd-teknik (variable-frequency drive) kan startas upp till 10 gånger i timmen. De flesta liknande elmotorer behöver kylas ner i timmar innan de kan startas igen. Om krisen är framme och elförsöjningen försvinner kan de fortsätta på diesel.

Läs mer: Modellen berättar när man ska knuffa hotande asteroider

Guvernören: ”Kommer att motstå stormen”

Bakom jättebygget står, förutom stadens anställda, även ingenjörstrupper inom USA:s armé. De har ansvar för att underhålla och förstärka skyddsvallen med exempelvis sandsäckar om det behövs. Inför Ida trodde truppernas talesperson Heath Jones att vallen skulle hålla, även om vattnet kan ta sig över den.

– Skyddsvallen är byggd för att vattnet kan ta sig över det på vissa platser. Vi har skydd mot stora skador genom förstärkningar, stänkdynor och pumpar med reservgeneratorer. Vi har byggt allt det här sedan Katrina, och de är gjorda för en värre storm än vad Ida väntas vara, sade han till nyhetsbyrån AP innan stormen slog till.

The Southern Yacht Club vid Pontchartrain-sjön, 29 augusti 2021. Foto: USA TODAY Network

På natten till måndagen svenskt tid höll Louisianas guvernör John Bel Edwards ett tal där han uttryckte sig optimistiskt.

– Det nya skyddssystemet som omger New Orleans, med 56 mil vallar, väggar, grindar och pumpar, kommer att motstå stormen. Det har gjorts enorma investeringar sedan orkanen Katrina, men det här kommer att bli det allvarligaste testet av systemet, sade han.

Läs mer: Nya superdatorn Shasta har 590 TB ramminne

Behövs ytterligare 17 mil för framtida skydd

I skrivande stund har stormens öga dragit förbi New Orleans, men alla konsekvenser är inte kända än. Strömmen har slagits ut i stora delar av staden, liksom ett fåtal pumpar eller dess energiförsörjning. Men i stort verkar vallarna ha hållit bra.

Orkanen Ida kan bli den starkaste att slå mot södra USA sedan Katrina. Foto: Noaa/Zuma/TT

Men det är långt ifrån säkert att de kommer att hålla framöver. En rapport menade tidigare i år att ytterligare 17 mil ny vall behöver byggas för att motsvarande skydd som finns i dag ska finnas kvar till 2078. Detta eftersom situationen på grund av klimatförändringarna väntas förvärras.

Henning Eklund

Mer om: USA Orkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt