Malariamyggor utrotades med hjälp av gensax

2018-09-24 17:00  
Anopheles gambiae-mygga. Foto: Pixnio

Nu har forskare för första gången lyckats utrota populationer av malariamyggor i labbmiljö. Framsteget kan dock få ödesdigra konsekvenser.

Det tog åtta generationer för en population av malariamyggor i labbmiljö att stå helt utan honor och därmed kollapsa.

Metoden som forskarna vid Imperial College London har använt kallas gendrivare och ska vara det första lyckade försöket på malariamyggor. Gendrivare får vissa gener att sprida sig snabbare än vad som är möjligt genom evolutionen.

”Det ger hopp i kampen mot en sjukdom som har plågat mänskligheten i århundraden. Det finns fortfarande mer att göra, som att testa tekniken i större labbaserade studier och jobba med drabbade länder för att utvärdera genomförbarheten av ett sådant här ingripande” säger professor Andrea Crisanti vid Imperial College London, studiens huvudförfattare, i ett uttalande.

Läs mer: Gensaxen kan förändra livets kod: ”Det här är en teknik med två sidor”

Oro för gendrivare i naturen

I det här fallet har forskarna med hjälp av gensaxen Crispr-Cas9 ändrat en del av den gen som styr honans utveckling. Mygghonor som bar på två kopior av denna förändrade gen fick både manliga och kvinnliga egenskaper, vilket gjorde att de inte kunde lägga några ägg. Till slut föddes inga honor alls och därmed kollapsade populationen.

Ur forskningssynpunkt kan försöket ses som en framgång, men metoden är långt ifrån okontroversiell. Det är svårt att veta säkert vad som skulle hända om vi skulle försöka utrota alla malariamyggor på detta sätt.

Det finns en oro för att myggor med gendrivare ute i det fria skulle sprida den vidare till närbesläktade arter och utrota även dessa. Det är också svårt att på förhand veta vilka andra stora oförutsedda effekter malariamyggor med gendrivare skulle kunna få i naturen och på ekosystemet. Ett alternativ skulle kunna vara att i stället stoppa in en gen i myggorna som gör att de inte kan sprida sjukdom.

I ett nästa steg vill forskargruppen göra försök i mer naturlika miljöer, för att se vilken påverkan gendrivare kan få där.

Malaria beräknas döda över en halv miljon människor varje år, framför allt barn under fem år, och gör årligen även flera hundra miljoner människor sjuka.

Studien publiceras i Nature Biotechnology.

Ania Obminska

Mer om: Crispr Malaria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt